Schauenstein (Pölla)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Schauenstein
Poloha
AdresaPölla, RakouskoRakousko Rakousko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky32477
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zřícenina hradu Schauenstein stojí u městysu Pölla v okrese Zwettl ve Waldviertelu (Lesní čtvrti) v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy. Polohou v nadmořské výšce 460 metrů patří do typu „výšinných hradů“.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Poprvé v dokumentu z roku 1175 je zmíněný jistý "Poppo von Schauenstein". Pozdějšími vlastníky byli mezi jinými také Kuenringové a „Sonnbergerové“. V roce 1467 hrad od Ulricha von Grafenegg převzal Matyáš Korvín (1443-1490). Potom došlo k dobytí hradu císařskými vojsky Fridricha III. (1415-1493).

V 16. století došlo k nové přestavbě hradu. V roce 1622 hrad získal svobodný pán von Kuefstein (1582-1656) a připojil území hradu k panství Greillenstein. Roku 1645 v třicetileté válce se hradu zmocnili Švédové, hrad zničili a již nebyl obnovený. Teprve v posledním desetiletí byly provedeny zabezpečovací práce.

Zachovány jsou pětistranné strážní věže ze 13. století a velký sál, odkud je krásný výhled do údolí řeky Kamp. Poblíž zříceniny hradu Schauenstein se nachází také zřícenina hradu Rundersburg, od 13. století opuštěného.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Gerhard Reichhalter, Karin und Thomas Kühtreiber: Burgen. Waldviertel und Wachau. 1. Auflage. Schubert und Franzke, St. Pölten 2001, ISBN 3-7056-0530-5.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Burg Schauenstein na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]