Schönfeldspitze

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Schönfeldspitze

Vrchol2653 m n. m.
Prominence384 m
Poloha
SvětadílEvropa
StátRakouskoRakousko Rakousko
PohoříBerchtesgadenské Alpy
Souřadnice
Schönfeldspitze
Schönfeldspitze
Typvýrazný skalní vrchol
Horninavápenec
PovodíSaalach
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Peter Wiechenthaler Hütte

Schönfeldspitze je se svými 2653 metry nejvyšším bodem (spolu s vrcholem Selbhorn) skupiny Berchtesgadenských Alp zvané Steinerness Meer (Kamenné moře). Schönfeldspitze má velmi výrazný tvar téměř ze všech stran pohledu. Již od jezera Königssee se vyjímá svou ostrou siluetou uprostřed vápencové pláně pohoří. Tvoří také dominantu správnímu městu oblasti Saalfeldenu.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Vrchol leží v Rakousku ve spolkové zemi Salcbursko. Její poloha je takřka ve středu masivu Kamenného moře. Poloha celého Steinerness Meer je na hranicích Německa a Rakouska. Sousedí s vrcholem Selbhorn na východě a hřebenem Hinterhornu a Rothornu na východě.

Výstupy[editovat | editovat zdroj]

  • Jih
    Výchozím bodem pro výstup od jihu je městečko Maria Alm (816 m) ležícího asi 5 km východně od Saalfeldenu. Z obce vede značená stezka č. 414 poměrně strmě do sedla Buchauer scharte (2 268 m). Odtud po hřebeni, v závěru velmi příkrým skalnatým svahem k vrcholovému kříži se sochou Ježíše Krista. Délka : Maria Alm – Buchauer scharte (4 hod.) – Schönfeldspitze (1 hod.) – sestup (4 hod.) Celkem 9 hod. Možno z vrcholu pokračovat západním směrem na chatu Riemann Haus (2 177 m) a dále zajištěnou hřebenovkou přes Breithorn na chatu Peter Weichenthaler Hütte (1 752 m) Celkem 8 hod. (Schönfeldspitze – P.Weichethaler Hütte)
  • Sever
    Ze severu působí jako startovní bod pro výstup jižní konec jezera Königssee. Tento výstup z německé strany je velmi zdlouhavý a náročný na návrat do výchozího místa. Je také chozen mnohem méně. Od jezera serpentinami po cestě č. 613 až k jezírku Funtensee (1 601 m, 3,5 ha, 3 m hloubka). Nad Funtensee stojí chata Karlinger Haus (1 635 m). Odtud po cestě č. 414 přes pláň Kamenného moře až do sedla Buchauer scharte. Následující postup je shodný s předchozí variantou. Vhodné je pokračovat v sestupu do Maria Alm. Délka : Königssee – Karlinger Haus (3 hod.) – Buchauer scharte (2 hod.) – Schönfeldspitze (1 hod.) – sestup do Maria Alm (4 hod.) Celkem 10 hod.

Chaty[editovat | editovat zdroj]

Mapy[editovat | editovat zdroj]

  • Freytag a Berndt č. WK 103 (PongauHochkönig – Saalfelden) – 1:50 000

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]