Savencia Fromage & Dairy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Savencia Fromage & Dairy
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaanonymní společnost s představenstvem s.a.i.
Datum založení1956
Adresa sídlaViroflay, Francie
Souřadnice sídla
Charakteristika firmy
Oblast činnostiagribusiness a činnosti holdingových společností
Produktymléčný výrobek
Obrat4,4 mld. € (2016)[1]
4,4 mld. € (2015)[1]
Provozní zisk181 mil. € (2016)[1]
118,6 mil. € (2015)[1]
Výsledek hospodaření111,9 mil. € (2016)[1]
62,1 mil. € (2015)[1]
Celková aktiva3,3 mld. € (2016)[1]
3,2 mld. € (2015)[1]
Zaměstnanci19 307 (2016)[1]
Mateřská společnostSoparind SCA
MajiteléSoparind SCA (66,6 %)
Northern Trust (8,2 %)
Dceřiné společnostiSavencia Fromage & Dairy Czech Republic (100 %)
Alouette cheese (100 %)
Identifikátory
Oficiální webwww.savencia-fromagedairy.com
ISINFR0000120107
LEI5299006UH636V4UOZS07
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Potravinářská společnost Savencia Fromage & Dairy, a. s. (Savencia F&D) – dříve Bongrain – je výrobcem potravin, sýrů a mlékárenských produktů. Na českém a slovenském trhu, kde působí od roku 1993, je výrobcem sýrů pod značkami Lučina, Apetito, Král sýrů, Liptov, Pribináček, Sedlčanský či Bambino. Firma je součástí mezinárodní potravinářské rodinné skupiny Savencia s centrálou ve Francii. Celosvětově se skupina řadí k největším zpracovatelům mléka s počtem zaměstnanců okolo 24 000 a prodávající své výrobky ve 120 zemích. V České republice vlastní společnost se sídlem v Praze závody v Hesově u Přibyslavi a Hodoníně, na Slovensku mlékárnu v Liptovském Mikuláši.

Historie mezinárodní skupiny Savencia[editovat | editovat zdroj]

V roce 1956 uvedl v městě Illoud na východu Francie místní obchodník Jean-Noël Bongrain na trh plísňový sýr s názvem Caprice des Dieux, tedy „Rozmar bohů“. V tomtéž roce založil rodinný podnik pod názvem Bongrain.[2]

V 60. letech Bongrain expanduje na trhy v Německu, Belgii, Švýcarsku, Itálii a Španělsku, kde firma zakládá svou první výrobu mimo domovskou Francii. V té době uvádí firma na trh značky Tartare či Arias. V 70. letech se další výrobky a sýrové speciality expandujícího byznysu staly již pevnou součástí nabídky supermarketů a obchodních řetězců po celé Evropě. S uvedením značek St Moret, Chamois d’Or, Chavroux, Géramont a později v 90. letech také St Agur, Fol Epi, Vieux Pané či P’tit Louis, pokračovala Skupina i nadále v rozšiřování svého portfolia sýrových specialit i vstupem na nové zámořské trhy jako USA či Brazílie.

V 90. letech rozšířila skupina Bongrain své aktivity také do regionu střední Evropy, mimo jiné v rámci již samostatné České republiky i Slovenska. O lokální produkty se Skupina akvizicemi rozrostla také v Polsku, Maďarsku, Ukrajině, Srbsku či Rusku.

V roce 2015 mění Skupina název na Savencia Fromage & Dairy.

Savencia Fromage & Dairy v Česku a na Slovensku[editovat | editovat zdroj]

V 90. letech získala tehdejší skupina Bongrain v České republice postupně několik významných mlékárenských závodů. V roce 1993 vlastnicky vstoupila do podniku Pribina Přibyslav, vyrábějící mimo jiné populární značky Pribináček a Král sýrů. Následovala akvizice Povltavských mlékáren Sedlčany a značek Lučina či Sedlčanský.[3] V roce 1999 pak získal Bongrain závody TPK Hodonín, které od roku 1973 vyrábí tavené sýry Apetito.

Letecký snímek závodu Savencia F&D v Hesově

Záhy Skupina vstoupila také do Liptovské mlékárny v Liptovském Mikuláši na Slovensku. Díky tomu společnost získala v obou zemích postavení lídra na trhu značkových sýrů a mléčných dětských dezertů.

V roce 2015 mění společnost globálně název na Savencia Fromage & Dairy. Změna se týkala i dceřiných firem v Česku a na Slovensku, u nichž vzájemným sloučením všech závodů došlo v roce 2016 ke vzniku akciové společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s. a na Slovensku se firma přejmenovala na Savencia Fromage & Dairy SK, a.s.

Společenská odpovědnost[editovat | editovat zdroj]

Program OXYGEN[editovat | editovat zdroj]

Skupina Savencia se na globální úrovni zavázala k udržitelnému, etickému a solidárnímu podnikání s cílem přinášet potěšení ze skvělého jídla a zároveň rozvíjet zodpovědné aktivity prostřednictvím svého klíčového programu OXYGEN. Mezi hlavní požadavky patří rozvoj udržitelného zemědělství, podpora závazku solidarity, péče o blahobyt zaměstnanců a snižování dopadu činnosti společnosti na životní prostředí.

Lokální mléčná zóna[editovat | editovat zdroj]

Do iniciativy OXYGEN se Savencia F&D v České republice zapojila projektem Lokální mléčná zóna.[4] Cílem je optimalizovat zdroje čerstvého mléka pro největší závod v Hesově. Výběr jednotlivých dodavatelů probíhá tak, aby byli co nejblíže k samotnému závodu. V jeho okolí tak vznikla zóna čerstvého mléka lokálního původu.

Top Employer[editovat | editovat zdroj]

V České republice a na Slovensku získala Savencia F&D opakovaně certifikát mezinárodního institutu o excelentním přístupu k zaměstnancům TOP EMPLOYER.[5] Na mezinárodní úrovni je Skupina Savencia držitelem ocenění TOP EMPLOYER Europe.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g h i Dostupné online.
  2. History | Savencia. www.savencia.com [online]. [cit. 2022-01-10]. Dostupné online. 
  3. Savencia F&D. savencia-fd.cz [online]. [cit. 2022-01-10]. Dostupné online. 
  4. Společenská odpovědnost | Savencia Fromage & Dairy. savencia-fd.cz [online]. [cit. 2022-01-10]. Dostupné online. 
  5. OUPIC, Miroslav. Savencia Fromage & Dairy v Česku i na Slovensku potvrdila pozici jednoho z nejlepších zaměstnavatelů [online]. 2021-02-03 [cit. 2022-01-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]