Chrpovník lopuchový

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Saussurea costus)
Jak číst taxoboxChrpovník lopuchový
alternativní popis obrázku chybí
Chrpovník lopuchový (Saussurea costus)
Stupeň ohrožení podle IUCN
kriticky ohrožený
kriticky ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleďhvězdnicovité (Asteraceae)
Podčeleďbodlákové (Carduoideae)
Rodchrpovník (Saussurea)
Binomické jméno
Saussurea costus
(Falc.) Lipsch., 1964
Synonyma
  • Saussurea lappa
  • Aplotaxis lappa
  • Aucklandia costus
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chrpovník lopuchový (Saussurea costus) je 1 až 2 m vysoká, vytrvalá, robustní léčivá rostlina řazená do širokého rodu chrpovník tvořeného 485 druhy[2]. Je původní druh a endemit rostoucím v blízkosti Himálaje v Nepálu, indických svazových státech Himáčalpradéš a Džammú a Kašmír a v přilehlých pákistánských distriktech Ázád Kašmír a Gilgit-Baltistán.[3][4][4]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Vysokohorská bylina rostoucí na náhorních pastvinách nebo ve světlých, svažitých lesích v nadmořské výšce nejčastěji od 3000 po 3800 m. Vyskytuje se na lehké písčité, střední hlinité i těžké jílovité půdě, která může být kyselá, neutrální i mírně alkalické. Může růst na plném slunci nebo v polostínů, často tvoří podrost ve světlých vysokohorských březových lesích. Upřednostňuje vlhá stanoviště.

Rostlina raší z dužnatých kořenů s nástupem jara a příchodem zimy její lodyha usychá. Kvete v červenci a srpnu, plody dozrávají v srpnu a září. Ploidie druhu je 2n = 36.[3][5][6]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá bylinalodyhou vysokou 1,2 až 2 m rostoucí ze silného, tmavě hnědého, páchnoucího kořene dlouhého až 40 cm a hrubého do 5 cm. Lodyha vyrůstající z listové růžice je pevná, tlustá až 2 cm, jednoduchá nebo rozvětvená, chlupatá a porostlá střídavými, poměrně tenkými listy. Listy v růžici i spodní lodyžní mají křídlatý řapík dlouhý 10 až 40 cm, jsou trojúhelníkovité nebo srdčité, bývají dlouhé 20 až 50 cm a široké 10 až 30 cm, po okraji jsou nepravidelně zubaté a na vrcholu špičaté, naspodu řídce chlupaté a žlázkovitě tečkované. Výše postavené lodyžní listy mají krátké řapíky nebo jsou hluboce přisedlé, jsou dlouhé 10 až 45 cm a široké 5 až 25 cm, jsou trojhranné nebo vejčité, lysé a po obvodě nepravidelně zubaté.

Na konci lodyhy a větví vyrůstají jednotlivě nebo po dvou až pěti asi 3 cm velké úbory kulovitého tvaru podepřené drobnými, špičatým a nazpět ohnutým listeny. Zákrovní listeny vyrůstají v 7 až 10 řadách a jsou zbarvené purpurově až černě. Oboupohlavné květy úboru mají trubkovitou korunu asi 2 cm dlouhou, barvy je fialově modré nebo téměř černé. V korunní trubce jsou volné tyčinky se špičatými prašníky. Květy jsou opylovány hmyzem.

Plody jsou hnědé, podlouhle, zakřivené, bočně stlačené nažky 8 mm velké. Nažka má po stranách po jednom žebru a na vrcholu je vybavena dvojitým chmýrem 15 mm dlouhým. Rostlina se přirozeně rozšiřuje do větších vzdálenosti semeny (nažkami) roznášenými větrem, po bezprostředním okolí rozrůstáním kořene a kořenovými úlomky při erozi svažité půdy.[5][6][7][8][9][10]

Využití[editovat | editovat zdroj]

Bylina je již po staletí využívána v tradiční čínské a indické medicíně. Používá se při problémech s trávicí soustavou nebo střevy, u nechutenství, odstraňuje zvrácením či průjmy, léčí játra, úplavici, dysfunkci jater, žlučníku, sleziny i slinivky, reguluje menstruací, anorexii, využívá se její protizánětlivých, protiplísňových i protinádorových vlastnosti, léčí chronickou bronchitidu i astma. Usměrňuje proudění energie čchi, je teplé povahy, eliminuje bolest a slouží jako analgetikum. Užívá se samostatně, ale pro dosažení lepších účinků se kombinuje s dalšími bylinami, je součásti mnoha tradičních čínských bylinných směsí. Ve formě vykuřovadla má smyslnou vůni a působí jako afrodisiakum, uplatnění nachází i v kosmetice.

Hlavní části, pro kterou je rostlina sbírána, je její hnědý kořen dlouhý až 40 cm, který má jednoduchý mrkvovitý tvar nebo je u vrcholu rozvětven do několika částí. Má silný sladký zápach a hořkou chuť. Sklízí se pozdě na podzim nebo počátkem jara a suší se pro pozdější využití v léčitelství, nebo je z něj za čerstva parní destilací extrahován esenciální olej zvaný "Costus Oil", který bývá používán ve vysoce kvalitních parfémech a léčebných přípravcích. Hlavními účinnými složkami kořene jsou mnohé sesquiterpenové laktony, hlavně costunolid a dehydrocostus. Tyto složité látky vykazující dosud řádně nepopsané biologické aktivity, které jsou zkoumány tamními vědeckými ústavy.[5][6][8][9]

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Chrpovník lopuchový je sbírán pro léčebné účinky již po tisíciletí a do nedávna se stačil přirozenou cestou obnovovat. Od poloviny 20. století je však vážně ohrožen intenzivním neregulovaným sběrem pro obchod, většina vykopaných kořenů byla oficiálně vyvážena do Číny a Japonska a vysazováním náhrady za zlikvidované rostliny se nikdo nezabýval. Jeho biotopy jsou dále ničeny výstavbou silnic a vojenských zařízení, včetně stále se rozšiřující pastvy jaků, mýcením řídkých horských lesů a stoupajícími rekreačními aktivitami. Nyní je chrpovník lopuchový zařazen do úmluvy CITES I zakazující jeho vývoz, což má nápomoci k jeho záchraně před úplným vymizením z volné přírody. V seznamu IUCN je považován za kriticky ohrožený druh (CR).[3][5][10]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. STEVENS, Peter Francis. Angiosperm Phylogeny Website, vers. 14: Asteraceae, Saussurea [online]. University of Missouri, St Louis and Missouri Botanical Garden, USA, rev. 04.07.2017 [cit. 2018-02-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c SAHA, D.; VED, D.; RAVIKUMAR, K. et al. IUCN Red List of Threatened Species: Saussurea costus [online]. International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, rev. 2015 [cit. 2018-02-15]. Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]
  4. a b HASSLER, Markus. Catalogue of Life: Saussurea costus [online]. Naturalis biodiverzity Center, Leiden, NL, rev. 05.2018 [cit. 2018-02-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-05-31. (anglicky) 
  5. a b c d KASANA, Shruti; UNIYAL, P. L.; DWIVEDI, Mayank D. Taxonomic Status of Saussurea costus (Falc.) Lipsch. a critically endangered species from Himalaya, India. S. 81–84. Pleione [online]. North Bengal University, Siliguri, West Bengal, India, 30.06.2018 [cit. 15.02.2018]. Roč. 12, čís. 1, s. 81–84. Dostupné online. ISSN 0973-9467. (anglicky) 
  6. a b c CLARKE, C. B. Saussurea lappa [online]. Shodhganga a reservoir of Indian theses, University of Calcutta, Kolkata, West Bengal, IN [cit. 2018-02-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. SHI, Zhu; RAAB-STRAUBE, Eckhard. Flora of China: Saussurea costus [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2018-02-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. a b LOHBERGER, Birgit; RINNER, Beate; STUENDL, Nicole et al. Sesquiterpene Lactones Downregulate G2/M Cell Cycle Regulator Proteins and Affect the Invasive Potential of Human Soft Tissue Sarcoma Cells. Journal PLOS ONE [online]. PLOS ONE, San Francisco, CA, USA, 2013 [cit. 15.02.2018]. Roč. 8, čís. 6. Dostupné online. ISSN 1932-6203. (anglicky) 
  9. a b PANDEY, Madan Mohan; RASTOGI, Subha; RAWAT, Ajay Kumar Singh. Saussurea costus: botanical, chemical and pharmacological review of an ayurvedic medicinal plant. S. 379–390. Journal of Ethnopharmacology [online]. National Institutes of Health, Bethesda, MD, USA, 20.01.2007 [cit. 15.02.2018]. Roč. 110, čís. 3, s. 379–390. Dostupné online. ISSN 0378-8741. (anglicky) 
  10. a b Plants For a Future: Saussurea costus [online]. Plants For a Future, Dawlish, Devon, UK [cit. 2018-02-15]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]