Sauran

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sauran
Poloha
Souřadnice
StátKazachstánKazachstán Kazachstán
Sauran
Sauran
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sauran (kazašsky Сауран, či Sawran) je archeologické naleziště na Hedvábné stezce v jižním Kazachstánu. V době svého největšího rozkvětu bylo největším městem na území dnešního Kazachstánu a důležitou křižovatkou karavanových tras.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Sauran se nachází v Turkestánské oblasti, více než 40 kilometrů severozápadně od hlavního města oblasti Turkestánu, několik set metrů východně od hranice s Kyzylordskou oblastí. Na severu vede trasa transaralské železnice a také kazašská silnice M32. Přibližně 10 kilometrů jižně od místa vykopávek se nachází současné koryto řeky Syrdarja. Stejnojmenná vesnice Sauran a stejnojmenná zastávka transaralské železnice se nachází přibližně 15 kilometrů jihovýchodně.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Obrázek minaretu v Sauranu z roku 1866

Sauran je považován za nejlépe dochované středověké město v Kazachstánu.[1] V jeho středu se nachází tvrz, která je obklopena zdí o délce více než dva kilometry, a má rozměry přibližně 800 × 900 metrů. Mimo tvrz se zbytek města rozkládá na ploše asi čtyř kilometrů čtverečních. Uvnitř zdí jsou zříceniny budov z 13. až 18. století. Vně hradeb se nachází zbytky obytných, obchodních a veřejných budov, které jsou architektonicky podobné budovám Samarkandu, Chivě a Buchaře. Od městské brány na severu vede až 10 metrů široká hlavní ulice do tvrze, ve středu se nachází 100 × 50 metrů velké prostranství, kde mimo jiné stojí mešita, a odtud vede ulice k druhé městské bráně na jihovýchodě. Na východ od tvrze leží nekropole Sauranu s mešitou. V Sauranu bylo nalezeno mnoho zavlažovacích kanálů, kanátů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Archeologické práce v Sauranu 2017, v pozadí pozůstatky hradeb

Podle Erbulata Smagulova je historie Sauranu v těsné spojitosti s historií několika kilometrů jihovýchodně nacházejícího se Qaratöbe. Osídlení Qaratöbe se datuje do předmongolských dob (4. až 13. století n.l.), a historie Sauranu do 14. až 18. století. Mezi oběma místy Smagulov předpokládal časovou a územní kontinuitu.[1]

Sauran byl poprvé písemně zmíněn v souvislosti s Araby, když dobývali region Syrdaje v první polovině 8. století. Následně je město jmenováno středověkými autory v souvislosti s určitými politickými událostmi. Podle Smagulova umožňuje analýza těchto informací charakterizovat Sauran jako nejdůležitější kulturní, ekonomické a politické centrum středověkého Kazachstánu.[2] Ve 14. století byl Sauran sídlem Bílých hord. Nakonec Sauran pomalu klesal do 18. století do bezvýznamnosti ve prospěch Turkestánu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sauran na německé Wikipedii.

  1. a b Erbulat SMAGULOV - Sauran Medieval Archaeological Complex in South Kazakhstan - Transoxiana 13, 2008. www.transoxiana.org [online]. [cit. 2019-11-12]. Dostupné online. 
  2. АРХЕОЛОГИЯ, Поволжская. Застройка центральной площади города Сауран XIV–XVI вв. - Поволжская археология. archaeologie.pro [online]. [cit. 2019-11-12]. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]