Sardinie (ostrov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sardinie
Sardigna (sardinština)
satelitní pohled na ostrov
satelitní pohled na ostrov
StátItálieItálie Itálie
• regionSardinie
• provincie8
• obec374
Topografie
Rozloha23 813 km²
Zeměpisné souřadnice
Nejvyšší vrcholPunta La Marmora (1834 m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatel1 623 657 (2014)
Hustota zalidnění68,2 obyv./km²
Největší sídloCagliari
Používané jazykyitalština, sardinština, katalánština
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sardinie (sardinsky Sardigna, italsky Sardegna) je italský ostrov ve Středozemním moři tvořící spolu s okolními malými ostrovy autonomní region Sardinie. Od Korsiky je oddělen Bonifáckým průlivem, který je 12 km široký. Svojí rozlohou jde o druhý největší ostrov Itálie a také druhý největší ostrov Středozemního moře.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Geologicky jde o zbytek sardinsko-korsické plošiny odlomené z dávné Tyrhénie, tvořený žulou, rulou a břidlicí, který později podléhal variskému vrásnění. Mladší vrstva vápenců pochází z následné mořské transgrese. Konečnou podobu dodaly Sardinii lávové výlevy v miocénu.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Ostrov je značně hornatý s členitým pobřežím. Podmínky pro turistiku v horách jsou velmi omezené především pro neprostupné porosty. Reliéf se vyznačuje oblými tvary. Členitější je východní část ostrova, zvlášť pobřeží. Nejvyšším vrcholem je La Marmora (1 834 m) v masivu Gennargent.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Na ostrově ve starověku existovala svébytná nuragská civilizace. Prvními kolonisty byli Féničané a Kartaginci, na pobřeží bylo založeno i několik řeckých osad. Roku 238 př. n. l. se ostrova zmocnili Římané, které vystřídali roku 456 n. l. germánští Vandalové. V roce 533 se zde vylodili Byzantinci. V 8. století se ostrov dostal pod Araby.[1] I v dalších letech se měnila nad strategicky důležitým ostrovem vláda. V letech 1297 až 1861 zde bylo Sardinské království, které se změnilo roku 1861 na Italské.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. AUTORSKÝ KOLEKTIV. Itálie. Praha: Olympia, 1990. ISBN 80-7033-101-1. Kapitola Sardegna, s. 29.