Seznam památek v Sarajevu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Sarajevské památky)
Ferhadija, hlavní pěší zóna Sarajeva
Latinský most (Latinska ćuprija)

Vzhledem k dlouhé historii zahrnující mnoho období, kdy se střídaly různé kultury i náboženství, je hlavní město Bosny a Hercegoviny Sarajevo relativně bohaté na množství různých památek, jak křesťanských, tak i muslimských či židovských.

Na území Sarajeva se nacházely i další muslimské sakrální stavby jako mešita Mehmed-bega Minetoviće (1463/64), prvního bosenského sandžak-bega, mešita Bali-bega Malkočeviče (1475/76) na Bistriku, mešita Ajas-bega, Jahja-pašova mešita, mešita Sarače-Ismaila a mnoho dalších, ale ani jedna z nich se nedochovala do dnešních dnů. Totéž i platí o křesťanských stavbách.

  • Adil-begova mešita je moderní stavba, jež vznikla roku 1989. Stala se jistým symbolem náboženské identity.
  • Kozí most (Kozja ćuprija); jeho stáří není přesně určeno, některé prameny hovoří o 16. století a některé dokonce o době římské nadvlády.
  • Latinský most (Latinska ćuprija) je jednou z nejvýznamnějších památek města. Poprvé je existence mostu zmíněna v zápisech z roku 1541. Je zobrazen na znaku a vlajce města. V roce 1914 byl na konci mostu spáchán atentát na arcivévodu Františka Ferdinanda d'Este.
  • Svrzův dům (Svrzina kuća); tradiční ukázka bosenského begovského (šlechtického) domu z 18. století. Dnes je součástí Sarajevského muzea.
  • Zemské muzeum (Zemaljski muzej); postaveno v letech 1908-1910 architektem Karlem Paříkem. Nachází se v něm nejrozsáhlejší sbírka muzejních předmětů na území Bosny a Hercegoviny. Zcela unikátní je i sbírka 200 000 publikací.
  • Žuta Tabija; bastion, dochovaný do dnešních dob v podobě parku, poskytující výhled na město.