Sara Bareilles

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sara Bareilles
Sara Bareilles na Alice's Now and Zen Fest 2010. Golden Gate Park, San Francisco
Sara Bareilles na Alice's Now and Zen Fest 2010. Golden Gate Park, San Francisco
Základní informace
Rodné jménoSara Beth Bareilles
Narození7. prosince 1979 (44 let)
Eureka, Kalifornie
USA Spojené státy americké
Žánrypop rock
Povolánískladatelka, zpěvačka, hudebnice
Nástrojepiano, kytara, ukulele
Aktivní roky2002—současnost
Významná dílaWaitress
RodičePaul Bareilles, Bonnie Halvorsen
Webhttp://www.sarabmusic.com/main/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sara Beth Bareilles (* 7. prosince 1979 Eureka, Kalifornie, USA) je americká skladatelka a zpěvačka. Do pozornosti širší veřejnosti se dostala v roce 2007 díky hitu „Love song“, který obsadil čtvrtou příčku v Billboard 100 chart. Jen v Americe prodala přes jeden milion záznamů a více než 7 milionů singlů. Byla pětkrát nominovaná na cenu Grammy Award stejně jako na Grammy Award za Album roku, na kterou se někteří lidé dívají jako na nejprestižnější cenu hudebního průmyslu v Americe. Ve třetím ročníku pořadu NBC s názvem The Sing-off byla jedním z porotců po boku Bena Foldse a Shawna Stockmana. V únoru roku 2012 umístila VH1 (americká hudební televizní stanice) Bareilles na 80. místo v seznamu Top 100 nejlepších žen v hudbě.

Život[editovat | editovat zdroj]

Bareilles se narodila a vyrůstala ve městě Eureka v kalifornském Humboldt County. Je jednou ze tří dcer Bonnie Halvorsen (rozené Capellas), pracovnice v pohřebním ústavu, a Paula Bareilles, pojišťovacího agenta. Má nevlastní sestru Melody. Je italského, anglického, německého, portugalského a francouzského původu; umí italsky a také v Itálii rok pobývala. Vyrůstala v katolické rodině. Zpívala ve sboru na střední škole, Limited Edition, a působila v místním divadle.

Po absolvování střední školy v roce 1998 Bareilles nastoupila na komunikační studijní program na University of California v Los Angeles, kde se stala členem koedukační kapely s názvem Awaken a Capella, kterou lze slyšet na jejím albu „Dysfunktional Family“ v písničce „Gravity“ a „I Want You“ od skupiny The Jackson 5. Písnička „Gravity“ byla v roce 2004 zahrnuta na CD s nejlepšími písničkami vysokoškolských hudebních skupin. Vystupovala na výročním studentském koncertě UCLA Spring Sing, kde dvakrát vyhrála. Sama se naučila hrát na piano, kytaru a ukulele.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

2002–06: Začátek kariéry[editovat | editovat zdroj]

Po absolvování UCLA v roce 2002 Bareilles vystupovala v lokálních barech a klubech (např. v Hotel Café a v Genghis Cohen v Los Angeles). V roce 2003 vydala dvě dema: „The First One“ v dubnu a „The Summer Sessions“ v říjnu. V roce 2004 se objevila jako barová zpěvačka v nezávislém filmu Girl play, kde zpívá píseň „Undertow“.

V lednu 2004, Bareilles nahrála své první album „Careful Confessions“. Dne 15. dubna 2005 podepsala kontrakt se společností Epic Records. Zbytek roku 2005 a začátek následujícího roku strávila psaním a přepracováváním písní pro její další album.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sara Bareilles na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]