Sandžak Accra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sandžak Accra
Akka Sancağı
 Mamlúcký sultanát 18. století1918 Okupační správa Středního východu 
Vlajka státu
vlajka
Geografie
Mapa
Obyvatelstvo
Státní útvar
Vznik
Zánik
Státní útvary a území
Předcházející
Mamlúcký sultanát Mamlúcký sultanát
Následující
Okupační správa Středního východu Okupační správa Středního východu

Sandžak Accra (turecky Akka Sancağı), často označovaný jako Pozdní Osmanská Galilea byl jeden ze sandžaků Osmanské říše, který se nacházel v současném severním Izraeli. Hlavním administrativním sídlem byla Accra dnes (Akko).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Roku 1517 došlo k zajetí města osmanským sultánem Selimem I. Brzy na to město jako administrativní sídlo zaniklo a během 16.-18. století spadalo pod správu sandžaku Safed. Město Accra se stalo centrem správního celku nahia, podcelku sandžaku Safed, který zahrnoval vesnice Bukaj'a, Al-Tira, Džulis, Kafr Jasif, Kabul a Šfar'am.[1] Během konce 18. století se město stalo centrem velkého ekonomického rozmachu pod vedením Dahera el-Omara.

Sandžak Accra byl vytvořen počátkem 18. století a stalo se prefekturou ejáletu Sidón. Mezi lety 1775 a 1841 se sidónský ejálet stal známý jako ejálet Accra, a město se stalo hlavním městem ejáletu. Během tanzimatu a vydání zákona o vilájetech proběhla administrativní reforma, kdy roku 1864 došlo ke spojení sandžaku k novému vilájetu Sýrie. Roku 1888 byly sandžaky Accra Latákie, Tripolis, Bejrút a Náblus odděleny od vilájetu Sýrie a připojeny k vilájetu Bejrút.[2]

Administrativní členění[editovat | editovat zdroj]

Sandžak měl na správu 5 kaz:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Acre Sanjak na anglické Wikipedii.

  1. DAVID, Abraham. To Come to the Land: Immigration and Settlement in 16th-Century Eretz-Israel. [s.l.]: University of Alabama Press, 2011. Dostupné online. ISBN 978-0-8173-5643-9. S. 27–28. (angličtina) 
  2. Eurosis European Multidisciplinary Society for Modelling and Simulation Technology

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]