Sanchezie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSanchezie
alternativní popis obrázku chybí
Sanchezie nádherná (Sanchezia speciosa)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďpaznehtníkovité (Acanthaceae)
Rodsanchezie (Sanchezia)
Ruiz & Pav., 1794
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Ilustrace sanchezie vznešené z roku 1866

Sanchezie (Sanchezia) je rod rostlin z čeledi paznehtníkovité. Jsou to rozměrné byliny a keře s velkými listy a trubkovitými květy v hroznovitých nebo latovitých květenstvích. Plodem je tobolka. Rod zahrnuje asi 56 druhů a je rozšířen v západních oblastech Jižní Ameriky. Nejvíce druhů roste v peruánských Andách. Některé druhy s nápadně kolorovanými listy jsou v tropech pěstovány jako okrasné rostliny a lze se s nimi setkat i ve sklenících botanických zahrad.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Sanchezie jsou rozměrné, vzpřímené nebo šplhavé, stálezelené byliny a keře, dorůstající výšky až 3 metry. Listy jsou velké, lysé, celokrajné nebo se zvlněně zubatým okrajem, se zpeřenou žilnatinou. Některé druhy mají hlavní žilky nápadně bíle nebo žlutě kolorované. Květy jsou většinou velké a nápadné, přisedlé nebo krátce stopkaté, vyrůstající z paždí velkých vstřícných, srostlých, zelených nebo barevných listenů a skládající přerušované vrcholové klasy, hrozny nebo laty. Kalich je rozčleněný na 5 hlubokých, na vrcholu špičatých nebo zaokrouhlených laloků. Koruna je žlutá, oranžová, červená nebo purpurová, téměř pravidelná, s dlouhou válcovitou, někdy lehce břichatou korunní trubkou a rozestálým, krátce pětilaločným límcem. Tyčinky jsou dvě, přirostlé pod polovinou korunní trubky a vyčnívající z květů. Mimo to jsou v květech dvě sterilní staminodia. Semeník je svrchní, srostlý ze 2 plodolistů a se stejným počtem komůrek, obsahujících po několika (až 4) vajíčkách. Nese nitkovitou čnělku. Plodem je podlouhlá, nezploštělá tobolka obsahující 6 až 8 nebo i méně okrouhlých, zploštělých semen.[1][2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod sanchezie zahrnuje asi 56 druhů a je rozšířen v tropické Jižní Americe, okrajově zasahuje i do Panamy. Centrum druhové diverzity a endemismu je v Peru, odkud je uváděno 46 druhů, z toho 38 endemických. Větší počet druhů se vyskytuje i v Ekvádoru, Kolumbii a amazonské části Brazílie. Druhy S. putumayensis a S. oblonga zasahují i do severní Bolívie, S. macrocnemis (syn. S. pennellii) do Venezuely.[3] Většina druhů má spíše omezený areál. Některé pěstované druhy zdomácněly i v jiných částech tropů, například Sanchezia parvibracteata v jižním Mexiku a Střední Americe nebo sanchezie nádherná v Karibiku.[3][4][5] Sanchezie charakteristicky rostou ve vlhkých horských lesích východních úbočí And od nižších poloh až do nadmořských výšek okolo 1800 metrů.[2]

Ekologické interakce[editovat | editovat zdroj]

Květy sanchezií jsou specializovány na opylování kolibříky.[6] Zralé plody se explozivně otevírají a vymršťují semena do okolí.[7]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Sanchezia je v rámci čeledi Acanthaceae řazen do podčeledi Acanthoideae, tribu Ruellieae a podtribu Trichantherinae. Tribus zahrnuje celkem 6 rodů, rozšířených výhradně v tropické Americe.

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Sanchezie nádherná v Pražské botanické zahradě v Tróji

Sanchezie jsou v tropech a sklenících botanických zahrad pěstovány jako okrasné keře s ozdobnými listy s nápadně kolorovanou žilnatinou, dorůstající výšky až přes 2 metry. Kvetou zpravidla v létě. Vyžadují slunné až polostinné stanoviště a výživnou, dobře odvodněnou půdu. Při nízkých teplotách dochází k poškození listových okrajů. Výhony mladých rostlin je vhodné zaštipovat, aby se rozkošatěly. Množí se na jaře a v létě zelenými řízky. Jsou náchylné na napadení molicemi a vlnatkami. Mezi častěji pěstované druhy náleží zejména sanchezie nádherná (S. speciosa), vyznačující se velkými květy podepřenými červenými listeny, sanchezie vznešená (S. oblonga) s menšími květy a S. parvibracteata s malými, zelenavými listeny. V kultuře jsou také hybridy S. speciosa a S. parvibracteata.[9][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BERRY, P.E. et al. Flora of the Venezuelan Guayana (vol. II). Missouri: Timber Press, 1995. ISBN 0-88192-326-5. (anglicky) 
  2. a b LEONARD, E. C. Notes on the genus Sanchezia. Journal of the Washington Academy of Sciences. Nov. 1926, čís. 16(18). 
  3. a b Plants of the world online [online]. Royal Botanic Gardens, Kew. Dostupné online. (anglicky) 
  4. DURKEE, L.H. Flora Costaricensis. Family Acanthaceae. Fieldiana. Dec. 1986, čís. 18. Dostupné online. 
  5. a b LLAMAS, Kirsten Albrecht. Tropical Flowering Plants. Cambridge: Timber Press, 2003. Dostupné online. ISBN 0-88192-585-3. (anglicky) 
  6. TRIPP, Erin A.; KOENEMANN, Daniel M. Nomenclatural synopsis of Sanchezia (Acanthaceae), fifty years since last treated. Novon. Sep. 2015, čís. 24. 
  7. FLEMING, T.H.; ESTRADA, A. Frugivory and seed dispersal: Ecological and evolutionary aspects.. [s.l.]: Springer, 1993. ISBN 978-94-010-4767-8. (anglicky) 
  8. Florius - katalog botanických zahrad [online]. Dostupné online. 
  9. BRICKELL, Christopher (ed.). Encyclopedia of plants & flowers. [s.l.]: American Horticultural Society, 2011. Dostupné online. ISBN 978-0-7566-6857-0. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]