San Jacinto Mountains

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
San Jacinto Mountains
San Jacinto Peak
San Jacinto Peak

Nejvyšší bod3 304 m n. m. (San Jacinto Peak)

Nadřazená jednotkaPeninsular Ranges
Sousední
jednotky
San Bernardino Mountains, Little San Bernardino Mountains

SvětadílSeverní Amerika
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Horninygranit
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

San Jacinto Mountains (česky pohoří sv. Hyacinta) je pohoří na jihu Kalifornie ve Spojených státech amerických. Leží v Riverside County a v San Bernardino County,[1] jihovýchodně od města Los Angeles. Rozkládá se od severozápadu k jihovýchodu v délce přes 100 km. San Jacinto Mountains tvoří nejsevernější část horského pásma Peninsular Ranges. Nejvyšší horou je San Jacinto Peak s 3 304 m.[2]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Zaujímá plochu 3 768 km².[2] Ze severní a východní strany se jedná o jedno z nejstrmějších pohoří v Severní Americe. Z nulové nadmořské výšky se na několika málo kilometrech zvedá do 3 000 metrů. Severně od pohoří leží San Bernardino Mountains, východně se nachází město Palm Springs a údolí Coachella Valley, jihovýchodně leží jezero Salton Sea. Pohoří je tvořeno převážně granitem.

Flora[editovat | editovat zdroj]

Vegetaci ovlivňuje rozhodujícím způsobem nadmořská výška. V nejnižších polohách je velmi suché a horké podnebí, rostou zde jen velmi odolné rostliny. Výše rostou duby (Quercus velutina) a borovice Coulterovy (Pinus coulteri). Ve vyšších polohách rostou borovice těžké (Pinus ponderosa), borovice Jeffreyovy (Pinus jeffreyi), borovice pokroucené (Pinus contorta), pazeravy (Calocedrus), jedle ojíněné (Abies concolor), jedle nádherné (Abies magnifica) a různé druhy opadavých dubů. Na severovýchodním svahu se také nachází okolo 150 sekvojovců obrovských (Sequoiadendron giganteum).

San Jacinto Mountains

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. San Jacinto Mountains [online]. U. S. Geological Survey, 1981. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b San Jacinto Mountains [online]. peakbagger.com, 2004. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]