Sanfranciské muzeum moderního umění

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sanfranciské muzeum moderního umění
Údaje o muzeu
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
AdresaSan Francisco, Spojené státy americké
Založeno1935
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sanfranciské muzeum moderního umění (San Francisco Museum of Modern Art, SFMOMA) je soukromé neziskové muzeum moderního umění v San Francisku, největší muzeum svého druhu na světě. Když bylo muzeum v roce 1935 otevřeno pod vedením ředitelky Grace Morleyové (1900–1985), bylo to jediné muzeum na západním pobřeží Spojených států, které bylo věnováno výhradně umění 20. století.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V lednu 1995 se muzeum přestěhovalo do nové budovy, kterou navrhl švýcarský architekt Mario Botta. Od června 2013 proběhla rekonstrukce a přístavba navržená ateliérem Snøhetta. Znovu se muzeum otevřelo v květnu 2016 a nyní má šestnáct tisíc metrů čtverečních, což je o více než čtyřicet procent více výstavního prostoru, než má Muzeum moderního umění v New Yorku.[1] Nová budova obsahuje především sbírku Donalda G. Fishera a jeho manželky.

Sbírka muzea zahrnuje důležitá díla fotografie, malířství, sochařství, architektury, designu a mediálního umění.  Zastoupeni jsou například Ansel Adams, Anna Atkinsová, Alice Baberová, Matthew Barney, Louise Bourgeois, Constantin Brancusi, Julia Margaret Cameronová, Marcel Duchamp, Frida Kahlo, Paul Klee, Georgia O'Keeffeová, Helen Levittová, Dorothea Langeová, Agnes Martinová, Henri Matisse, Tina Modottiová, Jackson Pollock, Man Ray, Ludwig Mies van der Rohe, Sandy Skoglundová či Joel Sternfeld.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku San Francisco Museum of Modern Art na německé Wikipedii.

  1. Niklaas Maak in: Frankfurter Allgemeine Zeitung abgerufen 20. Mai 2016
  2. Collection SFMOMA

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]