Samuel Benedikt Lucca

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Samuel Benedikt Lucca
Samuel Benedikt Lucca
Samuel Benedikt Lucca
Narození6. března 1803
Praha
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí4. ledna 1891 (ve věku 87 let)
Vídeň
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Příčina úmrtízápal plic
Místo pohřbeníVídeňský ústřední hřbitov
Povolánílázeňský lékař, spisovatel
Národnostrakouská
Alma materVídeňská univerzita
Tématabalneologie
DětiFriederike Austerlitz
Mathilde Pragerová
Louise Lucca
PříbuzníPauline Lucca (neteř)
Emil Lucka (synovec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Dobové oznámení ve vídeňském tisku o úmrtí dr. Samuela Benedikta Lucci

Samuel Benedikt Lucca, též, Lucka (6. března 1803, Praha[1]4. ledna 1891, Vídeň) byl rakouský lékař, lékařský propagátor lázní a spisovatel. Jeho život i dílo je spojeno s lázeňským místem Mariánské Lázně.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 6. března 1803 v Praze do původem židovské rodiny Barucha (Benedikta) Lucky a Rebeky (Rachel) Lucky, roz. Peslové. Měl tři vlastní a několik nevlastních sourozenců. Další členové rodiny z širšího příbuzenstva přijali též jméno Lucca (Lucka), někteří konvertovali ke křesťanství.

Samuel Benedikt Lucca promoval v roce 1835 na Vídeňské univerzitě, kde studoval medicínu a získal titul Med.Dr. Poté si v Praze otevřel lékařskou praxi jako dětský lékař, ve které pokračoval mimo sezónu i jako lázeňský lékař v Mariánských Lázních. Tím se stal v roce 1841 a v Mariánských Lázních prožil téměř celý svůj život. Bydlel v Tepelském domě a později naproti (v dnešním lázeňském domě Jalta). Zřídil ve městě lékařskou ordinaci pro nemajetné lidi a zasadil se o vznik židovské nemocnice, v níž působil dlouhá léta jako vedoucí lékař. V 50. letech 19. století se stal uznávaným lékařem a členem-korespondentem lékařských spolků ve Vídni, v Drážďanech, v Mnichově, v Oděse, v Berlíně a v Pešti.

Kromě lékařské činnosti se věnoval i literatuře. Napsal řadu odborných spisů o minerálních pramenech Mariánských Lázní, včetně průvodců,[2] z nichž Zur Orientierung in Marienbad zaznamenal celkem 14 vydání.[3] Měl přátele mezi vídeňskými literáty (Franz Grillparzer, L. A. Frankl) a byl členem spolku německých spisovatelů a umělců v Čechách Concordia; napsal několik básní a her.[4]

Chvíle odpočinku trávil ve Vídni u svých dcer Mathilde Prager a Louise Luccy, které po smrti Mathildina manžela bydlely spolu.

Zemřel ve Vídni 4. ledna 1891 na zápal plic ve věku 87 let; je pohřben na Vídeňském ústředním hřbitově (Wiener Zentralfriedhof).[5]

Rodina[editovat | editovat zdroj]

V manželství s Therese roz. Feiglovou se narodily tři dcery. Friederike Austerliz vystudovala hudební konzervatoř a stala se učitelkou hry na klavír, Louise Lucca byla spisovatelka a Mathilde Prager byla spisovatelka a překladatelka.

Dílo (výběr)[editovat | editovat zdroj]

  • 1844 Der Kreuzbrunnen und seine Heilwirkungen : eine Monographie(1848, 1858), J.G. Calve’schen Buchhandlung, Praha
  • 1860 Der absolute und relative Eisengehalt in den Trink- und Badequellen und Moorerden von Marienbad, J.G. Calve’schen Buchhandlung, Praha
  • 1881 Zur Orientirung in Marienbad : ein Rathgeber und Wegweiser für Curgäste, Josef Gschihay, Mariánské Lázně

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a obřízce Archivováno 5. 3. 2018 na Wayback Machine. pražské židovské náboženské obce
  2. HRAJNOHOVÁ, Manuela. Obraz Mariánských Lázní s okolím v 19. a první polovině 20. století na starých mapách a v regionálních průvodcích. , 2011 [cit. 2016-05-14]. 189 s. diplomová. FF Univerzity Karlovy. Vedoucí práce Prof. PhDr. Eva Semotanová, DrSc.. s. 116.
  3. Lucca Samuel Benedikt na stránkách hamelika.cz
  4. JIRESCH, Ester. Im Netzwerk der Kulturvermittlung: sechs Autorinnen und ihre Bedeutung für die Verbreitung skandinavischer Literatur und Kultur in West- und Mitteleuropa um 1900. [s.l.]: Barkhuis, 2013. 490 s. ISBN 9789491431296. Kapitola 5, s. 311–336. (německy) 
  5. Lucca Samuel Benedikt Dr. (hrob). www.grave-pictures.at [online]. [cit. 2016-05-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-06-04. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Aus dem Ahnensaal der Pauline Lucca: Dr. Samuel Benedikt Lucka. [s.l.]: [s.n.], 1928. 10 s. (německy) 
  • BLUMESBERGER, Susanne a kol. Handbuch österreichischer Autorinnen und Autoren jüdischer Herkunft 18. bis 20. Jahrhundert. [s.l.]: Saur, 2002. ISBN 9783598115455. S. 871. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]