Samsung Galaxy Alpha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Samsung Galaxy Alpha
Základní informace
VýrobceSamsung
TypDotykový telefon
Uvedení13. srpna 2014
Specifikace
Operační systémPůvodní: Android 4.4.4 „KitKat“
Aktuální: Android 5.0.2 „Lollipop“
ProcesorARM Big Little (procesor ARM Cortex-A15 MP4 1,8 GHz + procesor ARM Cortex-A7 MP4 1,3 GHz) (globální)
Qualcomm Krait 400 MP4 2,5 GHz (USA a Čína)
Grafický procesorARM Mali T628MP6 (globální)
Qualcomm Adreno 330 578 MHz (USA a Čína)
Baterie1860 mAh
Fotoaparát
Zadní fotoaparát12 mpx
Paměť
Úložiště32 GB
Chronologie
PředchůdceSamsung Galaxy S Duos 3
NástupceSamsung Galaxy A3 / A5 / A7
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Samsung Galaxy Alpha (SM-G850x) je chytrý telefon s Androidem, vyrobený společností Samsung Electronics. Zařízení bylo představeno 13. srpna 2014 a bylo vydáno v září 2014. Galaxy Alpha je prvním chytrým telefonem společnosti Samsung, který obsahuje kovový rám, i když zbytek jeho fyzického vzhledu se stále podobá předchozím modelům, jako je Galaxy S5. Zahrnuje také nový procesor Samsung Exynos 5430.

Galaxy Alpha obdržel smíšené recenze; přestože zařízení bylo oceněno za jeho kvalitnější sestavení a design ve srovnání s dřívějšími produkty, bylo i kritizováno za jeho skromné specifikace ve srovnání s jeho protějškem Galaxy S5 a za to, že byly ceny příliš vysoké.

Specifikace[editovat | editovat zdroj]

Celkový design Galaxy Alpha je lepší oproti Galaxy S5, který zahrnuje zkosený kovový rám a ztlumený plastový zadní kryt. S tloušťkou 6,7 mm (0,26 palce) byl Galaxy Alpha v té době nejtenčím smartphonem společnosti. Mezinárodní model byl prvním zařízením, které se začleňuje procesorem Intel XMM7260 Intel pro kategorii 6 LTE Advanced support. Americké modely obsahují místo toho procesor 2,5 GHz Snapdragon 801; oba modely budou obsahovat 2 GB RAM.

Galaxy Alpha je vybaven displejem Super Amoled o velikosti 4,7 palce (120 mm), PenTile 720p a také obsahuje zadní 12mpx fotoaparát, snímače otisků prstů a vyjímatelnou baterii o velikosti 1860 mAh. Zařízení obsahuje 32 GB nerozšiřitelného úložiště a běží na Android 4.4.4 „KitKat“, ale lze jej vylepšit na Android 5.0.2 „Lollipop“ pomocí softwarové sady Samsung TouchWiz.

Hodnocení[editovat | editovat zdroj]

Přestože kritici ocenili rozhodnutí společnosti Samsung zahájit výrobu smartphonu, který do svého designu zahrnuje skutečný kov, společnost Ars Technica poznamenala, že nižší rozlišení obrazovky může vyrovnat nižší kapacitu baterie zařízení, a ExtremeTech poznamenal, že menší baterie způsobí, že zařízení bude lehčí.

Engadget popsal Galaxy Alpha jako „zatím nejkrásnější telefon Samsung“. Jeho celkový výkon byl považován za srovnatelný s Galaxy S5 a jeho displej byl popsán jako „přijatelný“ pro svou třídu. Galaxie Alpha však byla kritizována za to, že je pro svou třídu příliš drahá, a dospěla k závěru, že „jediným důvodem, proč byste si to chtěli vybrat před Galaxy S5, která je dostupná za podobnou cenu, je to, že lidé dávají přednost menší velikosti.“

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]