Salar de Olaroz (lithiový důl)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Salar de Olaroz
Těžební oblast v solné laguně Salar de Olaroz
Těžební oblast v solné laguně Salar de Olaroz
Základní údaje
Typ dílapovrchová těžba solanky
Rozloha630 km²
Maximální hloubka600 m
Těžbalithium, potaš
Poloha
StátArgentinaArgentina Argentina
ProvincieJujuy
DepartamentSusques
Souřadnice
Salar de Olaroz
Salar de Olaroz
Provozní údaje
VlastníkSales de Jujuy (Orocobre Ltd.)
ProvozovatelOlaroz Lithium Facility
Období těžbyod roku 2014
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.


Salar de Olaroz je povrchový důl na lithium, který se nachází ve stejnojmenné solné laguně v departamentu Susques provincie Jujuy na severozápadě Argentiny. Solné jezero Olaroz je zároveň - podobně, jako některé další solné laguny v Argentině, Bolívii a Chile - zdrojem lithia a uhličitanu draselného (potaše), jež jsou zde těženy.[1]

Těžba[editovat | editovat zdroj]

Salar de Olaroz je prezentován jako vlajkový projekt nadnárodní společnosti Orocobre Ltd., sídlící v australském Brisbane. Projekt byl realizovaný od roku 2012 pod názvem Olaroz Lithium Facility společně s japonskou firmou Toyota Tsusho Corporation (TTC) a ve spolupráci s argentinskou vládou prostřednictvím dohody se společností Jujuy Energia y Mineria Sociedad del Estado (JEMSE), která je těžební a investiční společností jujuyské provincie. [2] Studie, publikovaná v roce 2011, hovoří o 1 752 miliónech krychlových metrů solanky v laguně Olaroz. Podle uvedené studie, zpracované na základě předchozích průzkumu a testů, 1 litr této solanky obsahuje 690 miligramů lihia, 5730 mg potaše a 1 050 mg boru.[3] Lithium a další suroviny jsou získávány ze solanky postupným odpařování a posléze dalšími procesy. První lithium, vytěžené ze solného jezera Olaroz, bylo dodáno odběratelům na počátku roku 2015.V roce 2016 byla plánována roční produkce 17,500 tuny uhličitanu lithého v nejvyšší kvalitě (battery grade = >99.5% ) a 25,000 tuny Li2CO3 v průmyslové kvalitě (>99 %). Těžba lithia v této lokalitě je považována za velmi perspektivní s výhledem na více než čtyři desetiletí.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Salar de Olaroz na španělské Wikipedii, Orocobre na anglické Wikipedii a Provinz Jujuy na německé Wikipedii.

  1. Olaroz/Cauchari Lithium Brine Project [online]. [cit. 2018-03-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-03-17. (anglicky) 
  2. a b Salar de Olaroz Lithium Facility [online]. Brisbane, Qeensland, Austrálie: Orocobre Ltd. [cit. 2018-03-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Información General del Proyecto Olaroz [online]. Sales de Jujuy, 2015 [cit. 2018-03-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-11-19. (španělsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]