Sakrabonka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sakrabonka
Kolejiště vlakového nádraží, kde byla usedlost Sakrabonka
Kolejiště vlakového nádraží, kde byla usedlost Sakrabonka
Základní informace
Zánik1871
Další majiteléVáclav Kříž, rodina Neubergova, baron Josef Schüttelsberg
Poloha
Adresapůvodní č.p. 17 - 19, Praha 2 - Vinohrady, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sakrabonka (Neuberkova, Neubergová) je zaniklá usedlost v Praze 2-Vinohradech. Nacházela se v místech kolejiště Hlavního nádraží.[1][2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vinice zde bývaly již ve středověku a nesly názvy Křížovka (podle majitele Václava Kříže), Šrámovská, Lichucká a Kilianova. Usedlosti na nich do roku 1785 postavené se jmenovaly Chalupa, Zablačka a Zaprkny a byly očíslovány čp. 17 – 19. Neuberkova (Neubergová) za Novou branou je uváděna vinice v 18. století. Na své východní straně sousedila s Bayrovou.

Počátkem 19. století tyto tři pozemky vlastnil baron Josef Schüttelsberg. V té době zde již stál letohrádek s věžičkou, který byl obklopen hospodářskými budovami, zahradou a parkem.[3] Baron v letohrádku zřídil hostinec vybavený nejmodernějším kulečníkem.

Když v polovině 19. století vypukla v Praze epidemie neštovic, byla na zahradě usedlosti zřízena provizorní nemocnici. V té kromě jiných obyvatel zemřela také Anna Schwindtnerová, sestřenice malíře Josefa Mánesa.

V 60. letech 19. století vykoupila pozemky železniční společnost a postavila na nich nádraží. Nějaký čas byly v letohrádku sklady a noclehárna pro dělníky. V létě roku 1871 budova při požáru shořela.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Císařské povinné otisky map stabilního katastru. 1841, Vinohrady - dříve Weinberge (Winice). CPO evid. č. 3498-1, mapový list č. III., mapový list č. IV.. Český úřad zeměměřický a katastrální. Archivní mapy. [Dostupné online].
  2. Plán Prahy J. D. Hubera z roku 1769 (perspektivní). In: Historický atlas měst: Praha. Historický ústav Akademie věd ČR, v. v. i., 1994. Dostupné online Archivováno 4. 9. 2017 na Wayback Machine..
  3. Neubergova. Město Praha. Odbor památkové péče: Vinohrady. Obraz. [cit. 2017-05-07] Dostupné online.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LAŠŤOVKOVÁ, Barbora: Pražské usedlosti. 1. vyd. Praha: Libri, 2001. 359 s. ISBN 80-7277-057-8. S. 256 – 257.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]