Sahar Delijani

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sahar Delijani
Narození18. září 1983 (40 let)
Teherán
Povoláníromanopiskyně a spisovatelka
Alma materKalifornská univerzita v Berkeley
Žánrpróza
Významná dílaStrom ztracených vzpomínek
Web oficiální stránka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sahar Delijani (* 1983) je íránská spisovatelka, jejíž literární prvotina, Strom ztracených vzpomínek, byla přeložena do 28 jazyků.

Život[editovat | editovat zdroj]

Sahar Delijani se narodila v teheránském vězení. Její matka zde strávila dva a půl roku, otec čtyři. Její strýc byl v roce 1988 mezi politickými vězni popravenými tehdejším režimem. Byl pohřbem v masovém hrobě. Delijani a její sourozence vychovávali prarodiče a teta. Doba ve vězení i mimo něj sloužila pak jako inspirace pro první knihu, pojednávající o životě v Íránu mezi léty 1983 a 2011.  

Když bylo Sahar Delijani 12 let přestěhovala se s rodinou do Kalifornie. V roce 2002 začala navštěvovat tamní Kalifornskou univerzitu v Berkeley. Po dokončení studia se se svým manželem, italským filosofem, přestěhovala do italského Turína, kde žije dodnes.  

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Strom ztracených vzpomínek (anglicky Children of Jacaranda Tree,[1] 2013). Tato kniha je drama o třech generacích rodiny a jejich životě v porevolučním Íránu. Vypráví osud žen, mužů a dětí, kteří chtějí žít normální život. Rodina a láska zde hrají obrovskou roli, neboť právě díky nim jsou hrdinové schopni znovu vstát a hledat naději. Toto rodinné pouto nepřeruší ani vězení, ba ani smrt. Autorka čerpala ze zkušeností své rodiny a přátel a známých.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SHAMSIE, Kamila. Children of the Jacaranda Tree by Sahar Delijani – review. The Guardian. 2013-07-12. Dostupné online [cit. 2016-12-06]. ISSN 0261-3077. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]