Sagaredžo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sagaredžo
საგარეჯო
Poloha
Souřadnice
Časové pásmoUTC+4
StátGruzieGruzie Gruzie
KrajKachetie
MunicipalitaSagaredžo
Sagaredžo
Sagaredžo
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel10 871 (2014)
Etnické složeníGruzínci
Náboženské složeníGruzínská pravoslavná církev
Správa
Oficiální websagarejo.ge
Telefonní předvolba(+995) 351
PSČ3800
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sagaredžo (gruzínsky საგარეჯო) je malé okresní město ve východogruzínském kraji Kachetie. Od hlavního města Tbilisi je vzdálené zhruba 58 km na východ. V současnosti zde žije 10 871 obyvatel (2014).

Město bylo odjakživa považováno za správní středisko historického Gare-kachetského území (Vnější Kachetie) a první písemná zmínka pochází z 11. století. Tehdy se toto město jmenovalo Tvali. Až později došlo k přejmenování na Sagaradžo dle jednoho z vlastníků této oblasti, kterým mohl být nedaleký klášterní komplex sv. Davida z Garedži. Statut města byl Sagaredžu přiznán až roku 1962. Za městem se nachází rozvaliny opevněné katedrály Ninocminda.

Hospodářství[editovat | editovat zdroj]

V Sagaredžu jsou potravinářské podniky na zpracování vína, masných a mléčných výrobků a konzerv. Dále se ve městě zpracovávají stavební materiály.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Městem prochází železniční trať z roku 1915, elektrizovaná 3 kV stejnosměrného napětí v roce 1964, z Tbilisi do Telavi. Nádraží je 4 km jihovýchodně od centra. Jižně od města prochází silnice S5, která spojuje Tbilisi přes Znori s ázebájdžánskou hranicí u města Lagodechi.

Z města vede 12 km dlouhá serpentinovitá silnice k přes 1600 m nad mořem ležícímu lázeňskému areálu Koda (též Civi-Koda).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]