HYIP

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z SCAM)

HYIP je zkratka pro High Yield Investment Program (vysokovýnosový investiční program). HYIPy jsou podvodné[1][2] investiční programy nabízené hlavně přes internet. Investorům nabízejí neúměrně vysoké zisky. Pro manipulaci s měnou používají zejména elektronické peněženky jako například Liberty Reserve, Perfect Money nebo Alertpay.

Často fungují na principu Ponziho schématu, podtypu pyramidového schématu. Noví investoři poskytují peníze k vyplacení zisku existujícím investorům, kteří mohou vše vybrat a nezanechat nic novým investorům. Od jistého okamžiku přestanou své investory vyplácet úplně[1], od takového okamžiku bývají nazývány anglickým výrazem SCAM. Některé mohou s investovanými penězi obchodovat třeba na burzách a jsou i takové, které vydrží několik let.

HYIPy jsou často propagovány ve spamových e-mailech a na diskuzních forech. Ve většině státu světa nejsou legální, v České republice může být jejich provozování stíháno jako trestný čin podvodu.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b MERRET, Jon; RENNER, Paul. Preventing Financial Instrument Fraud. [s.l.]: Mezinárodní obchodní komora, 2002. (anglicky) 
  2. a b MOLNÁROVÁ, Gabriela. Možnosti postihu Ponzi schémat a klasických pyramidových her. epravo.cz [online]. 30.7.2002. Čís. 17866. Dostupné online. ISSN 1213-189X. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]