Süchbátaryn Jandžmá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Süchbátaryn Janžmaa)
Süchbátaryn Jandžmá je mongolské jméno, v němž Süchbátaryn je patronymum a Jandžmá je rodné jméno. Osoba je řazena podle rodného jména.
Süchbátaryn Jandžmá
Narození15. února 1894
Ulánbátar
Úmrtí1. května 1962 (ve věku 68 let)
Ulánbátar
Alma materKomunistická univerzita pracujících východu
Povolánípolitička
OceněníŘád rudého praporu práce
medaile Za udatnou práci za velké vlastenecké války 1941–1945
Politická stranaMongolská lidová strana (od 1923)
ChoťDamdin Süchbátar
Funkceprezident Mongolska (1953–1954)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Süchbátaryn Jandžmá (cyrilicí Сүхбаатарын Янжмаа), rozená Nemendejen Jandžmá (cyrilicí Нэмэндэен Янжмаа), (15. února 1893 – 1. května 1962) byla mongolská politička a žena revolucionáře Süchbátara.

Jandžmá vykonávala drobné úkoly v revoluční skupině manžela. Po předčasné smrti Süchbátara přijala místo patronymického Nemendejen nové jméno Süchbátaryn a začal se výrazněji politicky profilovat. V roce 1924 vstoupil do Mongolské lidové strany, v letech 1927–1930 navštěvovala Komunistickou univerzitu pracujících východu v Moskvě (kde se školily perspektivní prosovětské kádry z asijských oblastí). Léta byla členkou prezidia Malého churalu, v letech 1950–1962 byla poslankyní Velkého lidového churalu a po smrti G. Bumcenda v roce 1953 byla necelý rok úřadující předsedkyní prezidia Velkého lidového churalu (což byla hlava státu, to činí Jandžmá jednu z prvních nedědičných hlav států ženského pohlaví – po Chertek Ančimaa-Toka v Tuvě a před demokraticky zvolenou Vigdís Finnbogadóttir). Věnovala se ženské otázce, mimo jiné v roce 1945 zvolena do Mezinárodní demokratické federace žen.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]