Süan-chua (Che-pej)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Süan-chua
宣化
Poloha
Souřadnice
StátČínaČína Čína
provincieChe-pej
městská prefekturaČang-ťia-kchou
Süan-chua
Süan-chua
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel274 000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Süan-chua (čínsky pchin-jinem Xuānhuā, znaky 宣化) je městský obvod v městské prefektuře Čang-ťia-kchou, provincie Che-pej, Čínské lidové republiky. Leží 180 km severozápadně od Pekingu, má 274 tisíc obyvatel.

Süan-chua je velmi staré město s bohatou vojenskou a zemědělskou historií. V 21. století má též průmyslovou oblast a s podporou provinční vlády buduje průmyslovou zónu zaměřenou na vysoce rozvinuté technologie. Význam má i místní nerostné bohatství, zejména zásoby bentonitu. Po staletí je město známé pěstováním vinné révy, jak na víno, tak na rozinky.

V Süan-chua se zachovala hrobka z éry dynastie Liao s barevnou hvězdnou mapou s 268 hvězdami včetně Slunce, Měsíce a pěti planet (Merkuru, Venuše, Marsu, Jupiteru a Saturnu).

Historicky bylo město strategicky důležitou „branou do Pekingu“, sídlila zde proto velká vojenská posádka a v mingské době, kde město neslo název Süan-fu, jedno z devíti pohraničních velitelství. Sídlil zde i velitel vojenské oblasti Süan-te – Šan-si, kterému byly podřízeny velitelství Süan-te, Ta-tchung a Šan-si. Zachována je část mingského opevnění.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Xuanhua District na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Süan-chua na Wikimedia Commons
  • Favorable Environment For Investment & Foreign Cooperation Projects in Xuanhua Prefecture [online]. [cit. 2005-03-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2005-03-10. (anglicky) 
  • Xuanhua Grapes [online]. [cit. 2005-03-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2004-11-22. (anglicky) 
  • meet-greatwall [online]. [cit. 2005-03-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-07-27. (anglicky)