Rypoun Petersův

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxRypoun Petersův
alternativní popis obrázku chybí
Rypoun Petersův
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Řádostnojazyční (Osteoglossiformes)
Čeleďrypounovití (Mormyridae)
Rodrypoun (Gnathonemus)
Binomické jméno
Gnathonemus petersii
(Günther, 1862)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rypoun Petersův, česky také rypoun krátkoocasý[2] (Gnathonemus petersii), je ostnojazyčná ryba patřící do čeledi rypounovití (Mormyridae) a rodu rypoun (Gnathonemus).

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Oborné jméno pochází z řečtiny, přičemž gnathos znamená čelist a nemus znamená vlákno. Je známo několik vědeckých synonym: Gnathonemus brevicaudatus, Gnathonemus histrio, Gnathonemus petersi a Mormyrus petersii.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Je sladkovodní rybou z povodí řek Nigeru a Konga, obývá např. Středoafrickou republiku, Angolu, Kamerun, Nigérii, Zambii a další státy. Žije v blízkosti dna a preferuje vodu o teplotě 22–28 °C a pH 6,0–8,0. Dosahuje velikosti asi 35 cm. Hřbetní ploutev (tvrdé paprsky): 0; hřbetní ploutev (měkké paprsky): 25 – 31; řitní ploutev (tvrdé paprsky): 0; řitní ploutev (měkké paprsky): 32 – 36.[3][4]

Je schopen pohybovat se i v temných vodách, přičemž se orientuje pomocí elektrických výbojů. Specializované buňky na jakési stopce, jež produkují elektrické impulzy, spolu s na elektrické pole citlivými buňkami na kůži, které vytvářejí obraz okolního světa na základě zkreslení pole, nahrazují rypounovi zrak a umožňují orientovat se v kalné vodě nebo vyhledávat potravu (uhynulé larvy hmyzu).[5] Rypoun je k ostatním jedincům svého druhu agresivní.

Rypoun Petersův je někdy loven, ale nejsou známy žádné významné hrozby a navíc má velký areál rozšíření; Mezinárodní svaz ochrany přírody jej považuje za málo dotčený.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. rypoun Petersův [online]. Biolib.cz [cit. 2017-02-26]. Dostupné online. 
  3. a b Gnathonemus petersii (Elephant Fish, Elephant Nose, Elephantnose Fish, Long-nosed Elephant Fish, Peter's Elephantnose). www.iucnredlist.org [online]. [cit. 2017-02-26]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-02-01. 
  4. Gnathonemus petersii summary page. FishBase [online]. [cit. 2017-02-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. IDEJE.CZ. Sloní ryba se dívá magnetickým podbradkem. www.ideje.cz [online]. [cit. 2017-02-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]