Rychlík vyšší kvality

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Rx)

Rychlík vyšší kvality (zkratkou Rx) byl komerční druh vlaků, který mezi lety 2014 a 2018 využívaly České dráhy. Jednalo se o rychlíky, které poskytovaly kvalitu osobních vozů kategorie expres a to alespoň z 80 % soupravy. Standardem vlakových souprav řazených v kategorii Rx byly modernizované osobní vozy s možností využití zásuvek 230 V, popřípadě vozy vybavené klimatizací. Ve vlacích Rx bylo však nadále možno cestovat vozy řady B s koženkovými sedadly, které však bývaly použity pouze jako posila kmenové soupravy vlaku. Provoz vlaků s označením Rx byl k 8. 12. 2018 ukončen. Vlaky jsou vedeny jako rychlíky. Dopravce České dráhy se vyjádřil, že již není potřeba dělat rozdíly.[1]

Cílem značky vlaků Rx bylo odlišit standardní rychlíky se starými vozy od vlaků stejné přepravní rychlosti, ale s vyšší kvalitou vozového parku.

Historie spojů Rx[editovat | editovat zdroj]

Možnost vzniku vlaků druhu Rx vznikla uvolněním vozů vyšší kvality zejména z trasy Praha – Vídeň, kterou České dráhy spolu s rakouským partnerem ÖBB od GVD 2014–2015 provozují soupravami Railjet.

Soupravy, které později přešly pod značku Rx, začaly být postupně nasazovány na rychlíky mezi Prahou a Chebem již v polovině roku 2014.

První vlaky pod značkou Rx začaly jezdit 14. prosince 2014 na tratích Praha – Plzeň – Cheb a Praha – Plzeň – Klatovy – Železná Ruda. Od prosince 2015 jezdily pod značkou Rx vlaky na trase Brno – Břeclav – Olomouc řazené v podobě nových elektrických jednotek InterPanter.

Další linkou pro zavedení rychlíků vyšší kvality se stala trať Praha – Česká Třebová – Brno, rovněž na základě využití jednotek InterPanter.

První linkou, kde došlo k degradaci vlaků Rx zpět na běžné rychlíky, je linka R16 Praha – Plzeň – Klatovy. Kvalita nasazovaných souprav se snížila již od počátku jízdního řádu 2017/2018 vinou zprovoznění nové expresní vrstvy vlaků (Ex6) a nedostatku vozidel partnerského dopravce Alex. Proto bylo na konci ledna 2018 přistoupeno ke změně kategorie těchto vlaků zpět na běžné rychlíky.[2]

Dne 8. 12. 2018 vyjely vlaky s označením Rx naposledy. Vlaky jsou v současném jízdním řádu vedeny jako rychlíky. Dopravce České dráhy se vyjádřil, že již není potřeba dělat rozdíly.[1]

REX[editovat | editovat zdroj]

V zahraničí (Německo, Rakousko, Slovensko) je značka RE, REX, REx obvykle používána s výkladem „regional express“, tedy rychlý vlak regionální kategorie (spěšný vlak). Česká zkratka Rx, která je specifikována jako rychlík vyšší kvality, si již od počátku mezi fanoušky železnice a některými zaměstnanci drah vysloužila přezdívku „Ryxlík“.[zdroj?]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b https://zdopravy.cz/ceske-drahy-konci-s-rychliky-vyssi-kvality-k-rozdilum-uz-neni-duvod-vysvetluji-18492/
  2. Rychlíky vyšší kvality na západ Čech končí. ČD nemají kvůli Länderbahn dostatek dobrých vozů. Zdopravy.cz. 2018-01-30. Dostupné online [cit. 2018-01-30]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]