Ruth Tachezy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
RNDr. Ruth Tachezy, Ph.D.
NarozeníOlomouc
Alma materPřírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy
PracovištěÚstav hematologie a krevní transfuze VFN
Biocev
Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy
1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy
Oborybiologie, molekulární biologie, mikrobiologie, virologie a genetika
Manžel(ka)Jan Tachezy
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ruth Tachezy (* Olomouc) je česká experimentální viroložka. Působí v Ústavu hematologie a krevní transfuze, centru Biocev a vede katedru genetiky a mikrobiologie na Přírodovědecké fakultě UK v Praze.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Olomouci, vyrůstala ve Vrchlabí.[1] Vystudovala molekulární biologii a genetiku na Přírodovědecké fakultě UK (PřF UK) v Praze. Diplomovou práci na téma „Využití restrikční analýzy pro ověření evolučních vztahů a klasifikaci trichomonád“ obhájila v roce 1987. V roce 1988 pracovala na fakultě v rámci Katedry parazitologie a hydrobiologie a získala titul RNDr. Od roku 1989 pracuje na oddělení experimentální virologie Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT).[2]

V 90. letech absolvovala několik zahraničních stáží (USA, Finsko, Belgie). V roce 1996 získala titul Ph.D. v oboru molekulární virologie (doktorandská práce „Diversity of papillomaviruses“). Od roku 1998 v rámci ÚHKT vede Národní referenční laboratoře pro papillomaviry a polyomaviry[2] a v období 2012–2015 zde vedla laboratoře molekulární epidemiologie virů. Vede výzkumnou skupinu v centru AV ČR a University Karlovy Biocev[3] a katedru genetiky a mikrobiologie PřF UK.[4]

Po vypuknutí pandemie covidu-19 komentovala související dění pro řadu českých médií (Česká televize, Český rozhlas a další). Na přelomu let 2020 a 2021 se připojila k nově vzniklé Iniciativě Sníh.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ZÁRYBNICKÁ, Alena. Viroložka Tachezy: Koronavirus asi nešel úplně zastavit. Epidemie posune vědu dramaticky dopředu. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2021-09-12 [cit. 2021-09-22]. Dostupné online. 
  2. a b Současný tým: Ruth Tachezy [online]. Ústav hematologie a krevní transfuze [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. 
  3. PATOČKOVÁ, Tereza. Viroložka: Epidemie rozbije infrastrukturu společnosti. I slabší vakcína je benefit. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2020-11-20 [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. 
  4. Interní členové katedry [online]. Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy [cit. 2021-09-12]. Dostupné online.