Ruth Moufangová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ruth Moufangová
Rodné jménoRuth Moufang
Narození10. ledna 1905
Darmstadt, NěmeckoNěmecko Německo
Úmrtí26. listopadu 1977 (ve věku 72 let)
Frankfurt nad Mohanem, NěmeckoNěmecko Německo
Národnostněmecká
Alma materUniverzita Johanna Wolfganga Goetheho Frankfurt
PracovištěUniverzita Johanna Wolfganga Goetheho Frankfurt
Obormatematika
RodičeEduard Moufang
PříbuzníAlexander Fecht (dědeček z matčiny strany)[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ruth Moufangová (nepřechýleně Moufang, 10. ledna 1905 Darmstadt26. listopadu 1977 Frankfurt nad Mohanem) byla německá matematička.

Život a vědecká činnost[editovat | editovat zdroj]

Jejími rodiči byli Else Fecht Moufangová a německý chemik Eduard Moufang. Studium matematiky na frankfurtské univerzitě ukončila v roce 1929, v roce 1931 pod vedením Maxe Dehna obhájila titul Ph.D. z projektivní geometrie a o rok později absolvovala studijní pobyt v Římě. Pak se vrátila do Německa a začala vyučovat na univerzitách ve Frankfurtu a na königsberské Albertus-Universität Königsberg.

Její matematická práce byla postavena na výsledcích Davida Hilberta a významným se stal zejména její výzkum v oblasti neasociativních algebraických struktur. Je po ní pojmenována Moufangové lupa, jedna z možných forem kvazigrup.

V roce 1933 ukázala, že Desarguesův teorém neplatí v Cayleyho rovině, zkonstruované pomocí oktonionů, pro které neplatí asociativita, jedna ze základních vlastností algebraických operací. Podobné propojení geometrie a algebry bylo předtím známo například u samotného Hilberta nebo u K. G. von Staudta. Vytvořila tak současně nové odvětví geometrie Moufangové roviny.

Ve válečných letech měla nacistickým ministrem školství zakázáno vyučovat, a proto až do roku 1946 působila v soukromém sektoru, pak začala učit na frankfurtské univerzitě. V roce 1957 se na této škole stala profesorkou a stala se tak vůbec první ženskou profesorkou v Německu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ruth Moufang na anglické Wikipedii.

  1. MacTutor History of Mathematics archive.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]