Rusava (přítok Moravy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rusava
Rusava v Hulíně
Rusava v Hulíně
Základní informace
Délka toku29,8 km
Plocha povodí148,4 km²
Průměrný průtok0,80 m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí4-12-02-1220
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Zlínský kraj - Rusava, Holešov, Hulín)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Morava
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rusava je levostranný přítok řeky MoravyČeské republice, má délku 29,8 km[1] a povodí o rozloze 148,4 km².[2] Rusava prameníHostýnských vrších, přibližně ve výšce 600 m n. m. na jižním úbočí vrchu Bukovina (někdy se jako počátek Rusavy uvádí pramen na úbočí protilehlého vrchu Pardus nebo pramen pod mezilehlým sedlem Klapinov), protéká stejnojmennou obcí Rusava, několika dalšími vesnicemi a městy Holešov a Hulín. Do Moravy se vlévá pod Kroměříží v nadmořské výšce 184 m. V dolním toku byla řeka dříve nazývána též "Kadala".[3]

Rusava má mnoho drobných přítoků, nejvýznamnějším a nejvodnějším přítokem je Ráztoka. Soutok s Ráztokou se nachází v obci Rusava a výškový rozdíl mezi tímto soutokem a prameništěm je asi 240 m. Od středního toku až k ústí do Moravy je Rusava silně regulována. Úsek Dobrotice-Holešov-Všetuly byl regulován po ničivé povodni roku 1910 (regulace byla stavebně dokončena až po 1. světové válce). Díky novým vysokým a zpevněným břehům tak město Holešov během 20. století uniklo několika dalším povodním, včetně "stoleté" povodně v roce 1997, která v rámci města postihla jen pár domů na řídce osídleném pravém břehu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HYDROEKOLOGICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM VÚV TGM – Rusava [online]. [cit. 2017-03-22]. Dostupné online. 
  2. Hydrologický seznam podrobného členění povodí vodních toků ČR [online]. [cit. 2017-03-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-05. 
  3. KAJDOŠ, Oldřich. Dějiny obce Bilan. Kroměříž: vlastním nákladem, 1924. 234 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]