Rukevníček syrský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Rukevníček)
Jak číst taxoboxRukevníček syrský
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbrukvotvaré (Brassicales)
Čeleďbrukvovité (Brassicaceae)
Rodrukevníček (Euclidium)
R.Br.
Binomické jméno
Euclidium syriacum
(L.) R.Br.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rukevníček syrský (Euclidium syriacum) je nízká, bílé kvetoucí, planě rostoucí rostlina, jediný druhmonotypického rodu rukevníček, který se České republice pravděpodobně již nevyskytuje.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Roste v jižních částech střední a východní Evropy a ve střední a západní Asii. Druhotně se rozšířil i do západní a severní Evropy jakož i do Severní Ameriky a Austrálie. Českou republikou, kde je považován za archeofyt, procházela jeho původní severní hranice výskytu jižní Moravou a dál pokračovala jižním Slovenskem.

Nenáročná a málo konkurenceschopná rostlina jenž roste nejčastěji na od jiného rostlinstva obnažené nebo nezapojené hlinité či písčité půdě, na okrajích polí, okolo cest, železnic a na rumištích, dobře snáší i místa se zasolenou zeminou.[1][2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rukevníček je jednoletá rostlina s 10 až 40 cm vysokou přímou nebo vystoupavou rozvětvenou lodyhou vyrůstající z jen asi 1 mm tlustého kořínku. Na průřezu oblá, světle hnědá lodyha je po povrchu rýhovaná a bývá roztroušeně porostlá krátkými vidlicovitými chlupy stejně jako celá rostlina. V řídké přízemní růžici rostou listy s úzce křídlatým řapíkem a jejich elipsovitá nebo obkopinatá čepel, po okraji nepravidelně zubatá, mívá délku až 8 cm a šířku do 2 cm; v době zralosti plodů jsou již tyto listy suché. Spodní řapíkaté, střídavě vyrůstající lodyžní listy mají čepel podlouhlého až elipsovitého tvaru o délce až 7 cm a jen plytce nepravidelně zubatou, směrem vzhůru se řapíky i samotné čepele zkracují. Listy lodyhy jsou ze spodní strany světlejší a řídce chlupaté.

Květenství je hustý hrozen, s podlouhlými stopkatými listeny ve spodní části, který obsahuje drobné, čtyřčetné květy na krátkých chlupatých stopkách. Vejčité, volné, vzpřímené a opadavé kališní lístky, mající u vrcholu růžovou skvrnu a po obvodu blanitý lem, jsou dlouhé do 1 mm a na vnější straně chlupaté. Smetanově bílé, úzce obkopinaté korunní lístky s dlouhým nehtíkem jsou asi 1,2 mm dlouhé. Květ dále obsahuje šest čtyřmocných tyčinek, 0,5 až 0,8 mm dlouhých nesoucí vejčité prašníky, vedle vnějších tyčinek vyrůstají žlázky s nektarem. Téměř holý semeník se dvěma vajíčky je zakončen chlupatou čnělkou s kulovitou bliznou. Květy rozkvétají v květnu a červnu. Ploidie rodu je 2n = 14.

Na tlustých vztyčených stopkách vyrůstají nepukavé, kuželovitě vřetenovité, hráškově zelené asi 2 mm dlouhé šešulky s výrazným 1 mm dlouhým zobáčkem. Obsahují dvě světlehnědá, elipsoidní, hladká semena 1,3 mm dlouhá která při navlhčení slizovatí a jsou výhradním rozmnožovacím orgánem rukevníčku.[1][2][3][4][5]

Vymizení[editovat | editovat zdroj]

Rukevníček syrský, který se v minulosti v České republice vyskytoval příležitostně, se pravděpodobně z naší přírody již definitivně vytratil; ztrátu nejspíš způsobila zvýšená chemizace zemědělství. Podle "Černého a červeného seznamu cévnatých rostlin České republiky roku z 2000" byl prohlášen nezvěstným druhem (A2) a "Seznamem cévnatých rostlin květeny České republiky z roku 2012" vyhynulým druhem (A1). Na Slovensku je ((slovensky) blahobyľ sýrska) také považován za nezvěstný.[1][6][7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c ELIÁŠ, Pavol jun. BOTANY.cz: Rukevníček syrský [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 05.10.2009 [cit. 2014-01-20]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. a b GOLIAŠOVÁ, Kornélia; ŠÍPOŠOVÁ, Helena. Flóra Slovenska V/4: Euclidium syriacum [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 2002 [cit. 2014-01-20]. S. 264–267. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-01. ISBN 80-224-0710-0. (slovensky) 
  3. AL-SHEHBAZ, Ihsan A. Brassicaceae Genera of the World: Euclidium [online]. Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA, rev. 2003 [cit. 2014-01-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-21. (anglicky) 
  4. Flora of North America: Euclidium syriacum [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2014-01-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. AL-SHEHBAZ, Ihsan A. Projects Brassicaceae: Euclidium syriacum [online]. Tropicos.org, Missouri Botanic Garden, St. Louis, MO, USA, rev. 07.23.2009 [cit. 2014-01-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. PROCHÁZKA, František. Černý a červený seznam cévnatých rostlin České republiky [online]. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2001 [cit. 2014-01-20]. Dostupné online. ISBN 80-86064-52-2. 
  7. DANIHELKA, Jiří; CHRTEK, Jindřich; KAPLAN, Zdeněk. Checklist of vascular plants of the Czech Republic. S. 647–811. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 20.01.2014]. Čís. 84, s. 647–811. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]