Ruža Ignatovová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ruja Ignatová)
Ruža Ignatovová
Ruža Ignatovová (7. dubna 2015)
Ruža Ignatovová (7. dubna 2015)
Rodné jménoRuzha Plamenova Ignatova
Narození30. května 1980 (43 let)
Ruse
Alma materUniversität Konstanz
Povolánípodnikatelka a Swindler
ZaměstnavatelOneCoin
ChoťBjörn Strehl
PříbuzníKonstantin Ignatov (sourozenec)
Funkcechief executive officer (2014–2017)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ruža Ignatovová (* 30. května 1980, Ruse, Bulharsko), přezdívaná „královna kryptoměn“, je Bulharka známá jako zakladatelka kryptoměny OneCoin, fungující na principu Ponziho schématu.

List The Times označil OneCoin za „jeden z největších podvodů v historii“.[1] Ignatovová získala od investorů z celého světa zhruba 4 miliardy dolarů.[2]

V květnu 2022 zařadil Europol Ignatovovou na seznam 48 nejhledanějších zločinců v Evropské unii.[3]

Život[editovat | editovat zdroj]

Když bylo Ignatovové 10 let, přestěhovala se její rodina do Německa. Část dětství tak strávila ve Schrambergu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. V roce 2005 získala titul PhD v oboru mezinárodního práva soukromého na Kostnické univerzitě.

V roce 2010 Ruja se svým otcem Plamenem Ignatovem, inženýrem v oboru slévárenských technologií, vstoupili jako investoři do krachujícího slévárenského závodu ve městě Waltenhofen na jihu Bavorska. Ignatovová však najala vlastní poradenskou firmu, placenou z peněz slévárny. Investoři také stále odkládali slíbený nákup klíčového vybavení. Slévárnu nakonec prodali za symbolické 1 euro, poté definitivně zkrachovala. V roce 2016 byla Ignatovová v Německu odsouzena za porušení povinností v insolvenčním řízení, zpronevěru a porušení účetních povinností. Dostala pokutu 18.000 eur a dvouletou podmínku.

Už v roce 2014 však založila společnost OneCoin. Prodávala balíčky prakticky bezcenných učebních materiálů o tom, jak obchodovat s kryptoměnami. Tím bylo dosaženo zdání legálnosti obchodu. Součástí balíčků byl v závislosti na jeho ceně vždy také určitý počet tzv. tokenů, které bylo možné využít k virtuální těžbě kryptoměny OneCoin ze serverů v Bulharsku a Hongkongu. Cena balíčku se pohybovala mezi 100 a 118 000 eury. Vytěžené OneCoiny mělo být v budoucnu možné vyměnit za libry, dolary nebo eura výhradně na online burze OneCoin Exchange.

Na propagaci OneCoinu pracovala Ignatovová až do roku 2017. Jen v roce 2016 firma získala více než dvě miliardy dolarů po celém světě (např. také v Ugandě). Pak začala utrácet - koupila si jachtu a nemovitosti v Bulharsku za desítky milionů dolarů. Soustavně však odkládala otevření burzy OneCoin Exchange, na což stále intenzivněji naléhali investoři. Burza měla být nakonec spuštěna v říjnu 2017 v Lisabonu. Na tento mítink však Ignatovová už nepřijela. Poslední známé místo jejího pobytu je podle vyšetřování amerického FBI letiště v Sofii, kde 25. října 2017 nasedla do letadla společnosti Ryanair směřujícího do Athén.[3]

Po jejím zmizení se objevily spekulace, že byla jen tváří podvodu a mohla být zavražděna jeho skutečnými organizátory, stojícími v pozadí. Některá zjištění také naznačují, že by se mohla pohybovat podél pobřeží Středozemního moře na palubách soukromých jacht.[3] V květnu 2022 zařadil Europol Ignatovovou na seznam 48 nejhledanějších zločinců v Evropské unii.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ruja Ignatova na anglické Wikipedii.

  1. BARTLETT, Jamie. The £4bn OneCoin scam: how crypto-queen Dr Ruja Ignatova duped ordinary people out of billions — then went missing. The Times [online]. 2019-12-15. Dostupné online. (anglicky) 
  2. US fed prosecutor tells court OneCoin is a $4 billion Ponzi scheme. Behind MLM [online]. 2019-01-23. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c d PAVELKA, Kryštof. Královna kryptoměn a podvod století. Reflex. 6. 2022, roč. XXXIII, čís. 22, s. 40–43. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]