Rudolf Josef Pálffy z Erdődu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rudolf Josef Pálffy z Erdődu
Narození4. března 1719
Vídeň
Úmrtí1. dubna 1768 (ve věku 49 let)
Bratislava
Povolánívoják a důstojník
ChoťMarie Eleonora z Kounic-Rietbergu
DětiRudolf II. Karel Pálffy z Erdődu
Jan Pálffy z Erdődu
RodičeLeopold I. Pálffy z Erdődu a Marie Antonie Raduitová ze Souches[1]
PříbuzníLeopold II. Štěpán Pálffy z Erdődu a Mikuláš VIII. Pálffy z Erdődu (sourozenci)
Alois Pálffy z Erdődu, Fidel Pálffy z Erdődu, Jan Karel Pálffy z Erdődu, František Pálffy z Erdődu[1] a Alžběta Pálffyová z Erdõdu (vnoučata)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrabě Rudolf (I.) Josef Pálffy z Erdődu (4. března 1719, Vídeň - 1. dubna 1768, Bratislava) byl uherský šlechtic z rodu Pálffyů z Erdődu, důstojník císařské armády, politik a sběratel umění.

Život[editovat | editovat zdroj]

Zámek Červený Kameň
Portréty příslušníků husarského pluku Rudolfa Pálffyho nad hlavným schodištěm zámku Červený Kameň

Narodil se jako Rudolf Josef Joachim Jan Vilibald Adrián Juda Tadeáš hrabě Pálffy z Erdődu, nejmladší syn hraběte Leopolda Josefa Pálffyho (1681 – 1720) a jeho manželky Marie Antonie Raduitové de Souches (1683–1750).

Jako mladý Rudolf studoval ve Vídni.

24. listopadu 1742 se v Brně oženil s českou hraběnkou Marií Eleonorou Kounicovou z Rietbergu (1723–1776), s níž měl deset dětí: tři syny a sedm dcer. Marie Eleonora byla sestrou královského kancléře Marie Terezie, Václava Antonína Kounice z Rietbergu, Rudolf měl tedy na vídeňském dvoře vynikající postavení, nejen díky svým pozdějším zásluhám v bojích o rakouské dědictví a sedmileté válce, ale také díky příbuzenským vztahům s kancléřem Kounicem.

Od roku 1759 Rudolf Josef vlastnil husarský pluk, který bojoval ve válce o rakouské dědictví a sedmileté válce za Marii Terezii. Dosáhl hodnosti polního podmaršálka a získal úřad královského komorníka.

Rudolf se nevěnoval politické kariéře jako mnozí jeho předkové, ale proslavil se jako voják a sběratel uměleckých předmětů, mecenáš umění a stavebník. Byl znám jako sběratel starožitností a kuriozit, které během svého života nashromáždil ve svém kunstkabinetu.

Byl majitelem panství Pezinok a Svatý Jur a od roku 1732 se stal spolumajitelem hradního panství Červený Kámen, kde provedl rozsáhlé stavební úpravy rodového sídla, včetně výstavby kamenného mostu, stájí a jízdárny a revitalizace zahrad.

Rudolf se stal zakladatelem červenokamenské linie, která se stala početně nejsilnější v rámci celého Pálffyovského rodu, díky čemuž její potomci žijí dodnes.

Rudolf I. Josef Pálffy zemřel 1. dubna roku 1768 v Bratislavě. Byl pohřben v rodinné hrobce pod františkánským kostelem v Malackách. Vdova Marie Eleonora ho přežila o osm let a její tělo po smrti spočinulo po boku manžela.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rudolf Pálfi na slovenské Wikipedii.

  1. a b Leo van de Pas: Genealogics.org. 2003.