Rozhledna U Jakuba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rozhledna U Jakuba
Rozhledna U Jakuba
Rozhledna U Jakuba
Základní informace
Konstrukcedřevěná věž
Kóta paty680 m n. m.
Rok vzniku2013
StátČeskoČesko Česko
KrajJihočeský kraj
OkresOkres Jindřichův Hradec
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby44,7 m
Počet schodů180 (194)
Stavvstup zpoplatněn
Poznámka
Architekt: Ing. arch. Libor Jiřík, Studio Dolmen
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna U Jakuba je dřevěná rozhledna u Valtínova v okrese Jindřichův Hradec, nachází se na Havlově hoře v Javořické vrchovině, v České Kanadě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na Havlově hoře kdysi stávala dřevěná triangulační věž, která sloužila armádě pro účely triangulace a mapování okolního terénu. Na Havlově hoře stála zřejmě až do začátku sedmdesátých let 20. století.[1] Majitel pozemku, ing. Karel Plucar, rozhodl vybudovat novou turistickou rozhlednu. Pro financování stavby si zajistil podporu Ministerstva pro místní rozvoj ČR, zhotovitelem se stala rakouská firma Graf-Holztechnik GmbH. Rozhledna byla slavnostně otevřena 1. července 2013.

Technické parametry[editovat | editovat zdroj]

Rozhledna má železobetonový základ, na kterém stojí dřevěná konstrukce ve tvaru šestibokého hranolu s jehlanovou střechou. Je vystavěna z dřevěných lepených profilů. Výška (bez čtyřmetrového betonového podstavce) dosáhla 40,7 metru a rozhledna se tak stala nejvyšší stavbou tohoto typu v České republice. Ocelové schodiště s dřevěnými schody se vine zevnitř po obvodu rozhledny. Některé z celkových 180 schodů jsou opatřeny štítky se jmény osob nebo firem, které stavbu podpořily. Prostorná vyhlídková plošina se nachází ve výšce 33,7 metru.

Výhledy[editovat | editovat zdroj]

Z rozhledny se nabízí výhled na blízkou ves Valtínov, ale také na Dačice nebo Český Rudolec se zámkem, na okolní Přírodní park Česká Kanada. Výraznou dominantou obzoru je vrchol Javořice s mohutným vysílačem a dobře viditelné jsou i rozhledny na Oslednici, Křemešníku a Mařence. Při zvlášť výborné dohlednosti lze spatřit i Schneeberg v rakouských Alpách.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

K rozhledně se lze dostat pěšky nebo na kole z Valtínova, kde jsou dvě záchytná parkoviště, po pohodlné zpevněné cestě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Obec Valtínov a rozhledna U Jakuba na vrchu Havlova hora, Neradova.com – Markéta Neradová, ubytování Slavonice a Česká Kanada (2023 stránka neexistuje, doména neobsazena), web.archive.org: poslední archivovaná verze, 24. 6. 2021, nejstarší archivovaná verze: 25. 3. 2014

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KOL.:. Česká Kanada, Slavonice a Slavonicko. Praha: NZB, 2014. 223 s. ISBN 978-80-904272-9-7. S. 18, 36, 37, 143. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]