Milohlídka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Rozhledna Milohlídka)
Milohlídka
Rozhledna
Rozhledna
Základní informace
KonstrukcePískovec
Kóta paty333 m n. m.
VrcholČeřovka
Rok vzniku1843
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký kraj
OkresJičín
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby8 m
Počet schodů60
StavPřístupná
Kód památky16712/6-1100 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna Milohlídka stojí na vrcholu kopce zvaného Čeřovka. Pod rozhlednou se nachází čedičový lom, který ovšem ohrožoval stabilitu stavby a tak musel být uzavřen. Následně zde byla vystavěna silná opěrná zeď, která má zpevňovat podloží a chránit turisty před pádem do lomu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Byla vystavěna již v roce 1843, což ji činí nejstarší rozhlednou v Českém ráji;[1] někdy se uvádí i rok vzniku 1844.[2] Nechal ji vystavět tehdejší jičínský hejtman Hansgirg, aby poskytl práci a obživu chudším obyvatelům města Jičín a okolí. Stavba byla financována z darů jičínských občanů, proto je zde také vytesán nápis "Vystavená ochotou spanilých dárců Milohlídka, v úlevu nuznoživých, k rozkoši krasolibé".[3]

V 19. století sloužila rozhledna jako cíl romantických vycházek místních občanů, protože tehdy byl ještě vrch Čeřovka mimo zástavbu města. V prostoru Čeřovky se rozprostíral obecní pařezinový les, který měl podobu nízkého křovinatého lesa. Z těchto důvodů bylo z rozhledny vidět do okolí města. Kolem Čeřovky se rozprostírala pole, louky a vojenské cvičiště.

Za 2. světové války byla rozhledna nepřístupná, nacisté ji hlídali a využívali pravděpodobně jako pozorovatelnu spojeneckých letadel.[4]

Dnes již dosahuje zástavba Jičína vrchu Čeřovka a stromy rozhlednu přerostly.[5] Z obecního lesa se stal lesopark a výhled je již pouze jihozápadním směrem. Z rozhledny lze spatřit rybník Kníže, Holínské předměstí města Jičína, zříceninu hradu Veliš s triangulačním bodem, obec Šlikova Ves s barokní sýpkou s bílou střechou, obec Březina, táhlý Velišský hřbet, obec Ostružno s dvouvěžovým kostelem Povýšení svatého Kříže, zalesněný vrch a současně přírodní památku Svatá Anna, obec Holín a Prachovské skály.

Rozhledna Milohlídka je i předmětem diskuzí a sporů o výhled z rozhledny. Jedni dávají přednost výhledu z rozhledny, druzí lesoparku. Faktem ale zůstává, že rozhledna i lesopark vytváří funkční celek. Milohlídka je cílem turistů, lesopark místem relaxace a oddychu.[6][7]

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Rozhledna má čtvercový půdorys se základy založenými do pevné skály. Je postavena v novogotickém stylu a svým tvarem připomíná hradní vížku. Na bocích rozhledny jsou umístěna okna, z nichž jedno je lomené a ostatní jsou jednoduchá obdélníková. Vyhlídková plošina je chráněna zdobeným kamenným zábradlím s novogotickými věžičkami v rozích. Celá rozhledna je následně zabezpečena kovovým zábradlím a mřížemi v oknech.[8]

Milohlídka má pouhých 8 m a na vrcholovou plošinu vede 60 schodů. Na konci 19. století hrozilo zřícení věže, proto byla pod ní postavena ochranná zeď.[9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Milohlídka. Jíčín [online]. [cit. 2021-11-22]. Dostupné online. 
  2. ÚLEHLA, Vladimír. Ze starého Jičína. Lohařové. 1. vyd. Jičín: TomTour, 2015. 224 s. 
  3. Rozhledna Milohlídka - Čeřovka - Rozhledny a vyhlídky - Český ráj - Jičín. www.jicin.org [online]. [cit. 2019-03-19]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-03-15. 
  4. ŠORF, Jan. Zoologický výzkum dvou čedičových vrchů u Jičína (Čeřovka a Železný). Hradec Králové, 2021. Diplomová práce. Univerzita Hradec Králové. Přírodovědecká fakulta. Vedoucí práce Michal Andreas. Dostupné online.
  5. Tajemná věž Milohlídka působí nad jičínskou rozeklanou skálou jako zjevení. Regiony [online]. 2017-11-02 [cit. 2021-11-22]. Dostupné online. 
  6. SÁL, Radovan. Nastaví rozhlednu na jičínské Čeřovce?. Jičínský deník. 2008-06-15. Dostupné online [cit. 2021-11-22]. 
  7. Revitalizace lesoparku Čeřovka má být citlivá, broukům nechá mrtvé dřevo. iDNES.cz [online]. 2017-07-19 [cit. 2021-11-22]. Dostupné online. 
  8. Rozhledna Čeřovka - Milohlídka, Jičín. www.interregion.cz [online]. [cit. 2019-03-19]. Dostupné online. 
  9. Rozhledna Milohlídka - Čeřovka - Rozhledny a vyhlídky - Český ráj - Jičín. web.archive.org [online]. 2017-03-16 [cit. 2021-11-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-03-16. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]