Rozhledna Bára

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bára
Stavba druhé verze rozhledny v roce 2009
Stavba druhé verze rozhledny v roce 2009
Základní informace
Konstrukcedřevěná
Kóta paty347 m n. m.
Rok vzniku2009
StátČeskoČesko Česko
KrajPardubický kraj
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby17 m
Počet schodů78
Stavpřístupná
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna Bára se nachází na severozápadním hřbetu vrchu Hůra, kóta 403 m n. m., západně od Slatiňan, sv. obce Rabštejnská Lhota v okrese Chrudim. Vrch Hůra náleží Sečské vrchovině. Rozhledna stojí nedaleko křemencového skalního útvaru Čertův hrádek, poblíž starého lomu na křemenec.

Historie rozhledny[editovat | editovat zdroj]

Vnitřní schodiště rozhledny

V roce 2008 byla na témže místě otevřena stejnojmenná rozhledna (21. června). Již čtyři dny po otevření však byla smetena větrnou vichřicí. Proto byla konstrukce architekta Martina Rajniše vylepšena a doplněna dalšími moderními bezpečnostními prvky, díky čemuž by měla odolat větru do rychlosti 200 km/h. Stavba proběhla od dubna do srpna 2009. Slavnostní otevření bylo 3. září 2009. Jde o dřevěný trojboký jehlan s vnitřním točitým schodištěm a jediným vyhlídkovým ochozem na vrcholu věže. Celková výška je 17 metrů, k plošině nás přivede 78 dubových schodů.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Autem do osady Podhůra, odtud pěšky po žluté turistické značce. Lze též zaparkovat v Rabštejnské Lhotě, dále po modré a žluté, popř. po naučné stezce Lesní stezka Podhůra. Rozhledna je přístupná zdarma. V zimních měsících (od ledna do března) je uzavřena.

Výhled[editovat | editovat zdroj]

Směrem na jih a západ je to hřbet Železných hor, dále pak Chrudimsko, Polabí v okolí Pardubic. Na severu při velmi dobré viditelnosti lze spatřit Krkonoše a Orlické hory.

Výhled

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]