Rozhledna (Pietrowice Wielkie)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rozhledna Pietrowice Wielkie (Wieża widokowa w Pietrowicach Wielkich)
Základní informace
Konstrukceocelová příhradová konstrukce
StátPolskoPolsko Polsko
GminaGmina Pietrowice Wielkie
ObecPietrowice Wielkie
KrajSlezské vojvodství
Okresokres Racibórz
Souřadnice
Technické informace
Výška stavby22,83 m m
Počet schodů100
Počet vyhlídkových
plošin
4
Stavvolně přístupná
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna Pietrowice Wielkie (polsky Wieża widokowa w Pietrowicach Wielkich) je zastřešená příhradová rozhledna, nacházející se v osadě Skowronów u obce Pietrowice Wielkie, východně od města Kietrz, ve gmině Pietrowice Wielkie v okrese Ratiboř ve Slezském vojvodství v Polsku. Rozhledna je ve výšce 230,2 m n. m. a má výšku 22,83 m. Při výstupu je nutné zdolat 100 schodů. Čtyři vyhlídkové plošiny se nacházejí ve výškách 3,5 m, 8,75 m, 14 m a 17,5 m. Rozhledna byla otevřena v roce 2018 a nabízí vyhlídku na pohoří Beskydy, Jesenické oblasti, údolí řeky Odry aj. Rozhledna je přístupná po silnici s cyklostezkou, která je součástí Stezky věží a vyhlídek horní Odry. Vstup není zpoplatněn.[1]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

U rozhledny se nachází parkoviště, malý park, lavičky, informační tabule a přístřešek s malou gradovnou - gradovna (Pietrowice Wielkie)[2]. K rozhledně vede silnice s cyklostezkou.

Poblíž, ve Skowronowě, se nachází arboretum, kostel a dřevěnice (poutní místo).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. W Pietrowicach Wielkich oddano do użytku wieżę widokową. strona gminy Pietrowice Wielkie [online]. [cit. 2021-09-20]. Dostupné online. (polsky) 
  2. Tężnia solankowa w Pietrowicach Wielkich zostanie w końcu uruchomiona • Pietrowice Wielkie. www.nowiny.pl [online]. [cit. 2021-12-19]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]