Rovienková stena

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rovienková stena

StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Map
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pohled na Rovienkovou stenu od Hranaté veže
Pohled na Rovienkovou stenu z Rovienkové priehyby

Rovienkova stena (polsky Złotnikowa Czuba) je vrchol v hlavním hřebeni Vysokých Tater s nadmořskou výškou cca 2.240 m n. m. nacházející se mezi Svišťovým sedlem a Rovienkovou priehybou. Sousedními vrcholy v hlavním hřebeni jsou Svišťový štít na jihozápadě a Hranatá veža na severovýchodě. Severní stěny spadají do Rovienok, jižní úbočí pak do Rovienkové kotliny. Vrchol není turisticky přístupný a nevede na něj žádná značená turistická stezka.

Ze strany Veľké Studené doliny Rovienková stena v krajině nijak nevyčnívá, zatímco směrem do údolí Rovienky se svažuje v poměrně výrazném a vysokém skalním srázu.


Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Witold Henryk Paryski: Tatry Wysokie. Przewodnik taternicki. Część XIV. Warzęchowe Turnie – Zawracik Rówienkowy. Warszawa: Sport i Turystyka, 1971, s. 208–209.
  • Jarosław Januszewski, Grzegorz Głazek, Witold Fedorowicz-Jackowski: Tatry i Podtatrze, atlas satelitarny 1:15 000. Warszawa: GEOSYSTEMS Polska Sp. z o.o., 2005. ISBN 83-909352-2-8.
  • Zofia Radwańska-Paryska, Witold Henryk Paryski: Wielka encyklopedia tatrzańska. Poronin: Wydawnictwo Górskie, 2004. ISBN 83-7104-009-1.