Rosice (zámek, okres Brno-venkov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Rosice
Zámek Rosice
Zámek Rosice
Základní informace
Slohrenesanční architektura
Poloha
AdresaRosice, ČeskoČesko Česko
UliceŽerotínovo náměstí
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky28272/7-941 (PkMISSezObrWD)
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Arkády na nádvoří

Zámek Rosice je renesanční stavba ve městě Rosice v okrese Brno-venkov. Od konce 80. let 20. století je přístupný veřejnosti. Od roku 1964 je kulturní památkou a roku 2023 se stal národní kulturní památkou.[1][2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nachází se nad soutokem Bobravy a Říčanského potoka. Hlavní budova obepíná první arkádové nádvoří zámku ze všech stran. Hlavní budova je od okolí oddělena příkopem, přes který vedou dva mosty severní do čestné zahrady zámeckého parku a východní na druhé nádvoří. Druhé nádvoří lemují dvě samostatně stojící novější křídla zámku. Jižní ve tvaru písmene "L", severní k němu zrcadlově symetrické.

Stavební vývoj[editovat | editovat zdroj]

Zámek byl renesančně přestavěn během 16. století. Z původního hradu datovaného do počátku 14. století se však kromě sklepení a části obvodové zdi na severním okraji budovy, nedochovalo téměř nic.

  • 13. století předpokládá se, že zde existovalo menší feudální sídlo
  • 14. století budování gotického hradu rodem Hechtů
  • 15. století destrukce během husitské revoluce a následné rekonstrukce hradu.
  • 16. století zahájeny první renesanční úpravy Pertoldem z Lipé. Rozsáhlou přestavbu dokončili Žerotínové.
  • 17. století renesanční přestavba dokončena výsledkem byla dvoupatrová hlavní budova a tři nová zámecká křídla, která obepínala druhé nádvoří.
  • 19. století demolice východního křídla na druhém nádvoří

Využití[editovat | editovat zdroj]

Zámek býval v minulosti střediskem rosického panství, které před první světovou válkou získal spolu s panstvím Veveří baron Mořic Arnold de Forest. V roce 1919 uvalilo ministerstvo zemědělství v Praze na panství Rosice vnucenou správu, kterou vykonával správce Jeroným Marek.[3]

Od druhé poloviny 20. století se stal sídlem orgánů státní moci a správy. Sídlila zde Veřejná bezpečnost, Civilní obrana, Státní lesy, Zvláštní škola, mateřská škola, Geodézie a městská knihovna. Koncem 20. století získalo zámek do majetku město Rosice, které prostřednictvím Správy zámku zahájilo rekonstrukci objektu a jeho postupné zpřístupňování veřejnosti. V 21. století je turistům přístupná výstavní a historická expozice, pro občany sídlo obecního úřadu s rozšířenou působností, městská knihovna, základní umělecká škola, ochotnické divadlo a středisko volného času.

Mezi lety 1992 a 2016 byl rosický zámek kulisou i dějištěm středověkého festivalu Rytířské klání o srdce dívek a paní.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2023-07-01]. Identifikátor záznamu 139565 : Zámek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. GLASEROVÁ, Dominika. Osm zámků či klášterů se stane národními kulturními památkami, schválila vláda [online]. Ceskatelevize.cz, 2022-11-23 [cit. 2022-12-27]. Dostupné online. 
  3. Čech: politický týdenník katolický. Praha: Antonín Schmitt, 05.06.1919, 44(154). s. 7.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Rosice 100 let městem. 1907–2007. Almanach sestavený u příležitosti 100. výročí Rosic na město. 1. vyd. Rosice: Kulturní informační centrum Rosice, 2007. 340 s. ISBN 978-80-254-0997-8. S. 57–60. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]