Ronal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ronal AG
Logo
Logo
Sídlo společnosti RONAL AG v Härkingenu
Sídlo společnosti RONAL AG v Härkingenu
Základní údaje
Právní formaakciová společnost
Datum založení1969
ZakladatelKarl Wirth
SídloHärkingen, Solothurn (kanton), Švýcarsko
Adresa sídlaHärkingen, Švýcarsko
Souřadnice sídla
Charakteristika firmy
Oblast činnostiAutomobilový průmysl
ProduktyRáfek
Zaměstnancipřes 8000
Identifikátory
Oficiální webronal-group.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Společnost Ronal AG[1] je výrobce kol pro osobní automobily a užitkové vozy se sídlem ve městě Härkingen ve Švýcarsku. Společnost zaměstnává přes 8000 osob a je výrobcem litých i kovaných kol. Tato společnost je dodavatelem kol jak pro prvotní výbavu vozů tak i na trhu s příslušenstvím pro osobní automobily a užitkové vozy. Společnost Ronal AG provozuje jedenáct výrobních závodů na výrobu kol a dva závody na výrobu nástrojů a své aktivity vykonává v deseti různých zemích s vlastními obchodními pobočkami.Společnost vyrobí ročně cca 21 milionů kol pro automobilový průmysl a pod vlastními značkami Ronal, Speedline Corse a Speedline Truck.

Ke společnosti Ronal AG náleží také firma SanSwiss GmbH, výrobce produktů pro obor sanity (mj. sprchové kabiny) se sídlem v badenském městě Forst.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Společnost Ronal založil v roce 1969 Karl Wirth v Německu.[3] Tento podnikatel a jezdec formule V zaregistroval poptávku po hliníkových kolech. Wirth se tak stal průkopníkem na celosvětovém trhu kol z lehkých kovů. V roce 1978 byl ve Francii otevřen první výrobní závod společnosti. V roce 2007 získala společnost Ronal AG italského výrobce kol Speedline, který pokrývá segment užitkových vozů, nákladních automobilů, návěsů a dálkových autobusů. Tím skupina rozšířila svou činnost do oblasti závodů a formule 1 a začala využívat hmotnostně optimalizovanou technologii Flowforming.[4] V roce 2012 rozšířila společnost Ronal svoji nabídku o kovaná kola, a to získáním většinového podílu ve společnosti Fullchamp na Tchaj-wanu. Společně s australskou firmou Carbon Revolution uvedla společnost Ronal AG v roce 2013 na evropský trh s automobilovým příslušenství první jednodílné karbonové kolo.[5]

Oblasti podnikání[editovat | editovat zdroj]

  • OEM: prvotní výbava pro osobní automobily dodávaná výrobcům po celém světě
  • Osobní automobily: trh s příslušenstvím pod značkami Ronal a Speedline Corse a rovněž pod značkou Carbon Revolution
  • Užitkové vozy: prvotní a dodatečná výbava pro nákladní automobily, autobusy a návěsy pod značkou Speedline Truck

Technologie[editovat | editovat zdroj]

Společnost Ronal AG sama vyvíjí a vyrábí své výrobní nástroje. Ty vznikají na dvou pracovištích: Cantanhede v Portugalsku a Härkingen ve Švýcarsku, kde se kromě hlavního sídla nachází též vlastní výzkumné a vývojové středisko společnosti.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ronal AG, Obchodní rejstřík kantonu Solothurn, přístupná ze dne 9. března 2016.
  2. SanSwiss, přístupná ze dne 9. března 2016
  3. OBERSCHMIDT, Norbert. Das Rad. Ronal AG. vyd. [s.l.]: [s.n.], 2015. 132 s. ISBN 978-3-89735-869-0. Kapitola Von der Piste auf die Straße. 
  4. Speedline Corse Ltd [online]. [cit. 2018-05-07]. Dostupné online. 
  5. ACHORN, George. Essen Motor Show 2014 [online]. 04.12.2014 [cit. 2016-04-06]. Dostupné online. (English) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]