Rok jedna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rok jedna
Původní názevYear One
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka93 minut
ŽánrDobrodružný / Komedie
ScénářHarold Ramis
Gene Stupnitsky
Lee Eisenberg
RežieHarold Ramis
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJack Black
Michael Cera
Olivia Wildeová
Juno Temple
Christopher Mintz-Plasse
David Cross
ProdukceHarold Ramis
Judd Apatow
Clayton Townsend
HudbaTheodore Shapiro
KameraAlar Kivilo
StřihCraig Herring
Steve Welch
Výroba a distribuce
PremiéraSpojené státy americké 19. června 2009
Česko 3. září 2009
Produkční společnostiApatow Productions
Columbia Pictures
DistribuceColumbia Pictures
Rozpočet60 mil. USD
Tržby62 357 900 USD[1]
Rok jedna na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rok jedna (orig. Year One) je americká filmová komedie z roku 2009 režiséra Harolda Ramise a producenta Judda Apatowa v hlavních rolích s Jackem Blackem a Michaelem Cerou.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Zed je lovec a Oh je sběrač. Poté, co se dozvědí, že Zed snědl jablko ze stromu poznání dobra a zla, je šaman a Zarlak vyženou pryč od kmene. Když Zed omylem podpálí vesnici, Oh se rozhodne jít s ním, aby objevil vše, co svět nabízí. Po cestě potkají Kaina a Ábela. Kain zabije Ábela a řekne Zedovi a Ohovi, že musí utéct s ním, jinak by je obvinili z Ábelovy vraždy.

Následně Zed a Oh zjistí, že dívky z jejich kmene, se kterými chtějí "ulehnout" (Maya a Eema), byly chyceny a prodány do otroctví. Pokusí se je vykoupit na svobodu, ale Kain místo toho prodá Zeda a Oha také do otroctví. Když se dostanou se svým majitelem a dalšími otroky pocházejícími rovněž z jejich kmene do vesnice, zaútočí na ni Sodomité a otroky unesou. Zed a Oh ale utečou do pouště, v noci chtějí osvobodit Mayu a Eemu.

V noci ale usnou a ráno zjistí, že jsou Sodomité pryč. Vydají se je hledat a na jedné hoře narazí na Abraháma, který se zrovna chystá obětovat svého syna Izáka. Zed ho zastaví, tvrdí, že ho tam vyslal Bůh. Abrahám je vezme s sebou do své hebrejské vesnice a vypráví jim o městech Sodoma a Gomora.

Zed a Oh se rozhodnou jít do Sodomy poté, co se Abrahám rozhodne je obřezat. Po příchodu do Sodomy jsou zatčeni. Kain, nyní sodomský voják, je zachrání od uvěznění, když je nazve svými bratry. Kain se jim omluví za to, že je prodal do otroctví a nabídne jim jídlo. Během prohlídky města jim Kain nabídne, aby se stali také vojáky. Krátce na to si ve městě všimnou princezny Innany. Ta se postí, protože se cítí provinile za to, že většina města hladoví. Večer je Zed pozván na párty na rozhovor s Innanou.

Uvnitř paláce Zed uvidí Mayu a Eemu, jak pracují jako otrokyně. Oh musí následovat zženštilého velekněze. Zed se setká s Innanou a ta ho žádá, aby vstoupil do Nejsvětější svatyně a řekl jí, jaké to je. Princezna si myslí, že Zed je "vyvolený". Ve svatyni Zed narazí na Oha, který se tam schovává před veleknězem. Začnou se hádat a následně jsou uvězněni za to, že do svatyně vkročili. Jsou odsouzeni k ukamenování k smrti, ale Zed obyvatele města přesvědčí, aby byli soucitní, a tak jsou místo toho odsouzeni k těžké práci, dokud nezemřou. Král pak oznámí, že obětuje bohům svou nevlastní dceru (Innanu) a dvě další panny (Mayu a Eemu).

Zed přeruší obřad a tvrdí, že je "vyvolený". Začne povstání. Oh zachrání Eemu. Do města přijede Abrahám s Hebrejci, aby svrhli krále. Oh a Eema spolu mají v paláci sex, což znamená, že Eema již nemůže být obětovaná. Potom vylezou ven, aby pomohli Zedovi v boji proti vojákům (včetně Kaina). Dav zabije všechny vůdce a prohlásí Zeda jako "vyvoleného" novým vládcem. Zed to odmítne a předá vládu Innaně. Místo toho se z něj stane cestovatel, na cesty se vydá s Mayou. Oh se stane vůdcem vesnice, kde začal celý příběh. Zed a Oh se rozloučí a vydají se každý na svou vlastní cestu.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Jack Black Zed, syn Nuly
Michael Cera Oh, syn Uh
Olivia Wildeová princezna Innana
June Diane Raphael Maya
David Cross Kain
Paul Rudd Ábel
Juno Temple Eema
Matthew J. Willig Marlak
Horatio Sanz Enmebaragesi
Oliver Platt velekněz
Christopher Mintz-Plasse Izák
Eden Riegel Lilith
Hank Azaria Abrahám
Bill Hader šaman
Vinnie Jones Sargon
Harold Ramis Adam
Rhoda Griffis Eva
Xander Berkeley král
Gia Carides královna
Paul Scheer zedník
David Pasquesi první rádce
Kyle Gass eunuch Zaftig

Ohlas[editovat | editovat zdroj]

Rok jedna sklidil negativní reakce kritiky. Server Rotten Tomatoes dává filmu na základě 162 hodnocení kritiků skóre 14%.[2] Server Metacritic hodnotí film 34 body ze 100 na základě 28 recenzí.[3] Uživatelé ČSFD snímek hodnotí průměrně 53%.[4]

Během úvodního víkendu ve Spojených státech snímek utržil necelých 20 milionů USD a stal se tak čtvrtým nejúspěšnějším filmem víkendu po snímcích Návrh, který měl premiéru ve stejný den, Pařba ve Vegas a Vzhůru do oblak.[5] Celkově ve Spojených státech Rok jedna utržil více než 43 milionů USD a v zahraničí téměř 17 milionů USD.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Year One (film) na anglické Wikipedii.

  1. a b http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=yearone.htm Rok jedna na Box Office Mojo
  2. Year One - Rotten Tomatoes [online]. Rotten Tomatoes [cit. 2011-07-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Critic Reviews for Year One at Metacritic [online]. CNET Networks [cit. 2011-07-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Rok jedna v Česko-Slovenské filmové databázi
  5. Weekend Box Office Results for June 19–21, 2009. Box Office Mojo. Dostupné online. (anglicky) .

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]