Rocca Calascio

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rocca Calascio
Základní informace
Slohnormanský sloh
Výstavba10. století, 13. století
Poloha
AdresaCalascio, ItálieItálie Itálie
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rocca Calascio je horská pevnost v provincii L'Aquila v oblasti Abruzzo v Itálii. Svou polohou 1 460 metrů nad mořem je Rocca Calascio nejvýše položenou pevností v Apeninách.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Výstavba pevnosti započala v 10. století, kdy vznikla samostatná pozorovací věž. Ve 13. století bylo vybudováno obezděné nádvoří se čtyřmi válcovými věžemi v každém rohu s vyšší centrální věží uprostřed.[1] Spodní polovina pevnosti byla vystavěna z výrazně větších kamenů než jeho horní část, zřejmě aby se zaručila její neproniknutelnost. Pevnost byla postavena čistě pro vojenské účely – měla ubytovat vojenské jednotky, nejednalo se tedy o šlechtické sídlo. Stála nad pláněmi u města Naveli, na jednom z nejvyšších bodů v bývalém baronství Carapelle. Sílu pevnosti nikdy neotestovala žádná bitva. Byla ovšem silně poškozena v listopadu 1461, kdy ji zasáhlo zemětřesení, které mělo odhadem od 7 do 8 stupňů Richterovy škály.[2] Zatímco město Calascio, které se nachází pod pevností bylo obnoveno, samotná pevnost se obnovy nedočkala.

Rocca Calascio se nachází v národním parku Gran Sasso e Monti della Laga na vysoké pláni Campo Imperatore. V nižší poloze blízko pevnosti se nachází kostel Santa Maria della Pietà, který byl postaven v 17. století.

Film[editovat | editovat zdroj]

Pevnost Rocca Calascio se objevila ve filmu Jestřábí žena z roku 1985.[3] Také se zde natáčely záběry pro filmy Jméno růže (1986)[4] a Američan (2010).[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rocca Calascio na anglické Wikipedii.

  1. Rocca Calascio: The emotions of a medieval landscape in Abruzzo [online]. wineandtravelitaly.com [cit. 2020-05-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Historical Seismologist [online]. seismosoc.org, 2009 [cit. 2020-05-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Jestřábí žena [online]. fdb.cz [cit. 2020-05-18]. Dostupné online. 
  4. Jméno růže [online]. fdb.cz [cit. 2020-05-18]. Dostupné online. 
  5. The American [online]. imdb.com [cit. 2020-05-18]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]