Robert Bartelmus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. Robert Bartelmus
Rodné jménoRobert Karel Eduard Bartelmus
Narození13. června 1845
Nový Jáchymov
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí26. března 1919 (ve věku 73 let)
Adolfov
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
Alma materPolytechnický ústav v Praze,
Povolánípodnikatel, technik a průmyslník
ChoťMarie Bartelmusová, roz. Fričová
RodičeEduard Bartelmus otec
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Robert Bartelmus, křtěný Robert Karl Eduard (13. června 1845 Nový Jáchymov[1]26. března 1919 Adolfov) byl český elektrotechnik, průmyslník a vynálezce, spoluzakladatel závodu Bartelmus & Co, jednoho z prvních elektroprůmyslových podniků v tehdejším Rakousku-Uhersku. Byl členem početné podnikatelské rodiny Bartelmusů působících především v Brně a okolí.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se do rodiny chemika a průmyslníka Eduarda Bartelmuse a Vilemíny Bartelmusové, rozené Christové.[1] Protestantská rodina Bartelmusů měla švédské kořeny, její část se v 18. století přestěhovala do Slezska. Otec Eduard pak pocházel z Německého Brodu, vystudoval chemii a farmacii a počátkem 30. let 19. století učinil objev zdravotně nezávadného smaltu. Založil první dílnu na smaltované nádobí v Brně, posléze vybudoval nový závod v Novém Jáchymově na panství rodu Fürstenberků, kde se svou rodinou začal žít. Jako vychovatel Roberta Bartelmuse byl v rodině po tři roky zaměstnán zakladatel české vlastenecké tělovýchovné jednoty Sokol Miroslav Tyrš, který chlapce vedl k českému vlastenectví.

Roku 1865 získal Robert Bartelmus titul inženýra na Polytechnickém ústavu v Praze, byl zaměstnán v nejstarší pražské strojírně Breitfeld a Evans, následně odešel sbírat zkušenosti do zahraničí: v letech 18691871 pracoval ve firmách Rheinische Eisenbahngesellschaft v Kolíně nad Rýnem a Degosse et Comp. a Bable v Paříži. Roku 1871 začal pracovat v otcově velkém smaltovacím závodu v Plzni, více jej ale přitahoval obor elektrotechniky. Roku 1872 se oženil s Marií Fričovou, sestrou Josefa Václava Friče, a společně se odstěhovali do Prahy. V letech 1872 až 1880 byl Bartelmus zaměstnán v První české továrně na stroje v Libni (oddělení výroby cukrovarnických strojů) a strojírně Märky, Bromovský a Schulz v Kuklenách u Hradce Králově. Roku 1881 dosáhl v První české továrně na stroje pozice šéfkonstruktéra.

Bartelmus & Co.[editovat | editovat zdroj]

V polovině 80. let se přesunul do Brna a roku 1887 ze se svým společníkem, rovněž technikem, Štěpánem Doubravou, zakládá v pronajatých prostorách závod na výrobu stavbu elektrických přístrojů a komponentů Bartelmus & Co. s 15 dělníky. Za osvětlení Jubilejní císařské výstavy v Brně v roce 1888 byla Bartelmusovi udělena stříbrná medaile. Firma se výraznou měrou podílela na elektrifikaci Brna v podobě veřejného osvětlení či přívod elektřiny do průmyslových podniků. Roku 1893 přistoupil do firmy konstruktér Josef Donát, který s Doubravou pracoval na zlepšení jeho konstrukce obloukové lampy, jejímž výsledkem byla konstrukce tzv. Doubravo-Donátovy obloukovky. Roku 1897 zemřel společník firmy Štěpán Doubrava. Továrna v době svého největšího rozmachu zaměstnávala přes 200 pracovníků.

Vila na Rezku (Bartelmusova vila), autor Dušan Jurkovič, 1903

V Rezku u Nového Města nad Metují si nechal Bartelmus vystavět venkovskou vilu dle návrhu Dušana Jurkoviče. Ten se následně seznámil s Bartelmusovou dcerou Boženou, se kterou se roku 1903 oženil. Mimo podnikání se Robert Bartelmus čile zapojoval do brněnského a vlasteneckého společenského života: byl členem Sokola, Klubu přátel umění Brno či Spolku českých inženýrů.

Po neshodách s Josefem Donátem z vedení firmy roku 1911 odstoupil a odešel do důchodu, který trávil v Praze a v okolí Českých Budějovic.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Robert Bartelmus zemřel 26. března 1919 v Adolfově u obce Holubov v 73 letech. Pohřben byl na Olšanských hřbitovech[2].

Továrna fungovala pod vedením Josefa Donáta až do roku 1927, kdy byla přičleněna ke Škodovým závodům a de facto zanikla.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Robert Bartelmus byl ženatý s Marií, rozenou Fričovou, se kterou počali několik synů a dcer.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]