Roženský klášter

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Roženský klášter
Роженски манастир
Roženský klášter na jihu Bulharska, v pozadí pohoří Pirin
Roženský klášter na jihu Bulharska,
v pozadí pohoří Pirin
Lokalita
StátBulharskoBulharsko Bulharsko
KrajBlagoevgradská oblast
MístoRožen, obština Sandanski
Souřadnice
Roženský klášter
Roženský klášter
Základní informace
Založení890 (?)
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Roženský klášter (bulharsky Роженски манастир) se nachází na jihu Bulharska u vesnice Rožen v obštině Sandanski v Blagoevgradské oblasti, nedaleko nejmenšího bulharského města Melniku, chráněného jako památková rezervace.[1][2] Klášter „Svatého narození Bohorodičky“ (bulharsky Свето Рождество Богородично), náleží do Nevrokopské eparchie Bulharské pravoslavné církve se sídlem v Blagoevgradu. Roženský klášter, který je největším mužským klášterem v oblasti Pirinu a patří k nejstarším klášterům v Bulharsku, je od roku 1973 chráněn jako kulturní památka národního významu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podle záznamů z klášterních análů na „Svaté Hoře“ Athos v Řecku Roženský klášter údajně vznikl již v roce 890 n. l.

Klášterní zahrady, v pozadí Pirin

Klášterní komplex měl být přebudován a rozšířen o četné nové stavby v době panování bulharského cara Kalojana (1168?–1207) a rodopského despoty Alexije Slava, který vládl v oblasti Pirinu a Rodop v letech 1200–1230, proto bývá jako doba vzniku kláštera často uváděno 13. století. Při archeologických vykopávkách byly v prostoru klášterního dvora nalezeny šperky a mince z doby vlády byzantského císaře Michaela VIII. Palaiologa (1224 –1281).[3]

V druhé polovině 17. století byl areál kláštera poničen velkým požárem, během kterého pravděpodobně shořela i klášterní knihovna a archív, takže vznik a nejstarší období existence kláštera nelze přesně doložit.[3] Klášter byl obnoven s podporou celonárodní sbírky v letech 1715 –1732.

Od roku 1761 Roženský klášter přišel o svou samostatnost a byl podřízen Iveronskému klášteru na poloostrově Athos a jako opati Roženského kláštera byli dosazováni mniši z Athosu. Od roku 1912 probíhal mezi Bulharskem a Řeckem spor ohledně vlastnictví Roženského kláštera. Tento spor byl rozhodnut ve prospěch Bulharska až v roce 1921 Stálým rozhodčím soudem v Haagu.[2]

Od 60. let až do konce 20. století probíhaly v areálu kláštera rozsáhlé restaurátorské a konzervátorské práce věnované zachování zdejších budov a nástěnných maleb, včetně fresek v kostele, které pocházejí z přelomu 16. a 17. století.[2]

Popis stavby[editovat | editovat zdroj]

Tento klášter, vybudovaný na půdorysu nepravidelného šestiúhelníku, připomíná středověkou pevnost. Vnitřní klášterní dvůr je obklopen dvou a třípodlažními krytými galeriemi, jejichž dřevěné konstrukce jsou porostlé vinnou révou. V jednotlivých patrech se nacházejí cely mnichů, klášterní refektář, kuchyně a další zázemí kláštera.

Kostel poblíž hrobu Jane Sandanského

V centrální části areálu napravo od vstupu stojí klášterní kostel (tzv. katholikon) „Svatého narození Bohorodičky“. Budova kostela má rozměry 10 x 22 metrů a jeho zdi jsou zvenčí i zevnitř vyzdobeny cennými freskami. V okolí kláštera se nacházejí klášterní zahrady, samostatně stojící krypta a zemědělská farma.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Klášter se nachází v nadmořské výšce 585 metrů v oblasti jihozápadního předhůří Pirinu. Nejbližší vesnicí je Rožen, další sídla v okolí jsou Karlanovo a Ljubovište.

Areál kláštera je od Melniku vzdálený vzdušnou čarou jen 2,5 km. Cesta pro pěší závěrečným úsekem „Roženský manastir - Melnik“ zeleně značené dálkové turistické trasy „Dobriniště - Melnik“ je dlouhá 3,5 km, trasa po silnici, která obloukem obchází chráněné území přírodní památky Melnické pyramidy, má délku dvojnásobnou.[1]

Do vesnice Rožen, vzdálené od kláštera 1 km, jezdí místní autobusové spoje z Melniku. Zhruba v polovině cesty mezi vsí Rožen a klášterem, přibližně 200 metrů východně od kláštera, stojí kostelík svatého Cyrila a Metoděje, vybudovaný v letech 1912–1914 na základě iniciativy Jane Sandanského. Revolucionář Jane Sandanski, uctívaný Bulhary a Makedonci jako národní hrdina, byl zavražděn svými odpůrci v roce 1915 a jeho hrob se nachází vedle zmíněného kostela nedaleko Roženského kláštera.

Vnitřní prostory kláštera[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Kloster Roschen na německé Wikipedii a Роженски манастир na bulharské Wikipedii.

  1. a b Seznam. Rozhen Monastery [online]. mapy.cz [cit. 2021-04-30]. Dostupné online. 
  2. a b c Rozhen Monastery “St Nativity of Mother of God” [online]. bulgariamonasteries.com [cit. 2021-04-30]. Dostupné online. (anglicky, bulharsky) 
  3. a b Манастири: Роженски манастир "Рождество Богородично" [online]. svetimesta.com [cit. 2021-04-30]. Dostupné online. (bulharsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]