Riohacha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Riohacha
Riohacha – znak
znak
Riohacha – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška5 m n. m.
StátKolumbieKolumbie Kolumbie
Riohacha
Riohacha
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha5 020 km²
Počet obyvatel167 865 (2005)[1]
Hustota zalidnění33,4 obyv./km²
Správa
Vznik1547
Oficiální webwww.alcaldiaderiohacha.gov.co
PSČ440001
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Riohacha je město v Kolumbii s přibližně 270 000 obyvateli[2]. Leží v ústí řeky Ranchería do Karibského moře a je hlavním městem departementu La Guajira. Ve městě a okolí žijí původní obyvatelé z etnika Wayúu, v jejichž jazyce se město nazývá Süchiimma.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podle nedoložené legendy město založil v roce 1535 Nikolaus Federmann. Z roku 1545 pochází písemná zpráva o osadě nazvané Panna Maria Santa María de los Remedios del Río de la Hacha. Výměnný obchod s domorodci se odráží v názvu města, který v překladu znamená „Řeka sekyr“. Místo proslulo lovem perel a pro svou odlehlost bylo často ohrožováno piráty.[3] V roce 1596 město vypálil Francis Drake a v roce 1769 vzbouření indiáni, po svém obnovení získalo přezdívku „Fénix Karibiku“.[4] Nový rozvoj nastal po roce 1965, kdy se stalo administrativním centrem departementu.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Průměrná roční teplota se pohybuje okolo 28 °C. Riohacha má semiaridní podnebí a nabízí turistům písečné pláže i výlety do pohoří Sierra Nevada de Santa Marta.[5] Nedaleko se nachází rezervace Santuario de Fauna y Flora Los Flamencos, kde žije plameňák karibský, kardinál ohnivý a kolibřík rusoprsý. Návštěvníkům slouží letiště Aeropuerto Almirante Padilla, pojmenované podle místního rodáka Josého Prudencia Padilly, bojovníka za nezávislost Kolumbie.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Riohacha je významným obchodním přístavem. Hlavními hospodářskými odvětvími jsou pěstování skotu a prasat, těžba dřeva, rybolov, získávání mořské soli a zpracování slonovníku a vlákna z agáve.[6] Typickým místním jídlem je friche, připravované z kozího masa.[7]

Kultura[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1952 je město sídlem římskokatolické diecéze Riviascianensis, katedrála Nuestra Señora de los Remedios byla vysvěcena v roce 1852.[8] Riohacha je rovněž proslulým centrem hudebního stylu vallenato. Od roku 1969 se koná slavnost Festival y Reinado Nacional del Dividivi, pojmenovaný podle typického místního stromu sapanu koželužského. Ve městě žila babička Gabriela Garcíi Márqueze, který Riohachu zmiňuje ve svých knihách.[9] Sídlí zde Univerzita La Guajira, založená v roce 1977.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sčítání lidu v Kolumbii (2005).
  2. Population Hub Dostupné online
  3. Banrepcultural Dostupné online
  4. El Tiempo Dostupné online
  5. Colombia Travel Dostupné online
  6. Britannica Dostupné online
  7. Radio Nacional de Colombia Dostupné online
  8. Wego Planet Dostupné online Archivováno 20. 10. 2021 na Wayback Machine.
  9. El País Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]