Rich Communication Services

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rich Communication Services (RCS, dříve Rich Communication Suite) je sada vylepšených telekomunikačních služeb a zároveň globální iniciativa pro nasazení těchto služeb, aby je bylo možné používat i při komunikaci účastníků různých operátorů a při roamingu.

RCS poskytuje účastníkům kromě hlasových služeb a SMS také instant messaging nebo chat, živé sdílení videa a přenos souborů mezi libovolnými zařízeními, v jakékoli síti, s jakýmkoli jiným účastníkem.[1]

Služba byla spuštěna zdarma, ale v budoucnosti bude možná placená.[2]

Protože smyslem RCS je, aby byla k dispozici u všech zapojených operátorů,[2] může být rozsah podporovaných služeb omezenější než u konkurenčních služeb.

Služby RCS[editovat | editovat zdroj]

Hlavní služby RCS jsou:

Rozšířený telefonní seznam
(anglicky Enhanced Phonebook): osobní telefonní seznam s informacemi o přítomnosti účastníků a službách, které jsou pro komunikace s nimi dostupné
Rozšířené služby zasílání zpráv
(anglicky Enhanced Messaging): se širokou škálou možností zasílání zpráv včetně chatu a historie zpráv
Obohacené služby volání
(anglicky Enriched Call): umožňuje sdílení multimediálního obsahu v průběhu hlasového hovoru. Firmy Nokia a Ericsson dlouhou dobu prosazují možnost "podívej se, co vidím", ale doposud se nedařilo, aby byly přijaty provozovateli, nebo způsob, jakým byla nasazena nepodařilo způsobit velké využívání ze strany spotřebitelů. Sdružování tuto funkci s dvěma dalšími funkcemi mohou pomoci zvýšit příjem.

RCS je vylepšení služeb spojené s přechodem z technologie přepojování okruhů pro hlasové služby a posílání zpráv na protokoly založené na IP pracující s přepojováním paketů. RCS a Voice po Long Term Evolution (volte) využívá schopností IP Multimedia Subsystem (IMS). Hlavními cíli iniciativy RCS je stále širší nasazení IMS, interoperabilita mezi klienty různých dodavatelů RCS a RCS službami a propojení mezi jednotlivými operátory.[3]

RCS specifikace[editovat | editovat zdroj]

RCS využívá nejrůznější existující standardy, takže poskytuje služby definované 3GPP a Open Mobile Alliance (OMA) a kombinuje je s rozšířeným telefonním seznamem. Díky tomu je možné zobrazovat dostupné služby a informace o stavu přítomnosti různých příjemců v telefonním seznamu.

RCS využívá možnosti definované 3GPP pro jádra sítě IMS jako základní platformu pro autentizaci, autorizaci, registraci, účtování a směrování.

Postupně bylo vydáno pět verzí RCS specifikací. Každé vydání rozšiřuje předchozí:

Release 1
obsahuje první definice pro obohacení hlasových hovorů a chatu o sdílení obsahu, ovládané ze seznamu kontaktů podle RCS.
Release 2
přidal funkce pro širokopásmový přístup k RCS; vylepšuje posílání zpráv a umožňuje sdílení souborů.
Release 3
zaměření na širokopásmová zařízení jako primární zařízení.
Release 4
zahrnuje podporu pro LTE.
Release 5
poslední verze zaměřená na globální interoperabilitu.

Součástí konceptu RCS jsou následující standardizované služby:[4]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Průmyslová iniciativa Rich Communication Suite (RCS) byla založena v roce 2007 skupinou předních telekomunikačních firem. V únoru 2008 se nositelem projektu RCS oficiálně stala GSMA, která vytvořila Řídicí výbor RCS. Náplní jeho práce je zahrnout definice, testy a integraci různých služeb do sady aplikací RCS. O tři roky později projekt RCS vydal novou specifikaci RCS-e (e znamená enhanced, vylepšená) včetně nových verzí původních specifikací RCS, a změnil jméno programu na Rich Communication Services.[5]

Sada RCS poskytující mobilním operátorů (anglicky Mobile Network Operators, MNO) prostředky pro nasazení hlasových služeb a služeb pro posílání zpráv v all-IP a LTE světě dosáhla v Americe, Asii a Evropě významného nasazení. Mezi operátory, kteří RCS standard podporují patří AT&T, Bell Mobility, Bharti Airtel, Deutsche Telekom, KPN, KT Corporation, LG Uplus (LGU+), Orange, Orascom Telecom, Rogers Communications, SFR, SK Telecom, Telecom Italia, Telefónica, TeliaSonera, Telus, Verizon a Vodafone.[6]

Tři hlavní španělští operátoři, Orange, Telefónica a Vodafone, byli v červnu 2012 formálně akreditováni jako RCS-e síť, což potvrzuje RCS interoperabilitu mezi operátory. Vodafone Španělsko zahájila beta[7] verzi RCS-e pod značkou joyn na začátku roku 2012, následovala firma Movistar (Telefónica), v červnu téhož roku.[8] Německý Vodafone zahájil poskytování RCS služeb pod značkou joyn[9] v srpnu a Deutsche Telekom oznámila, že začne podporovat "joyn'-značkové RCS služeb v Německu od prosince tohoto roku.[10] K zavedení se zavázali i operátoři ve Francii, Itálii a Koreji.[6]

Prostřednictvím aplikace Google Messages je možné posílat RCS zprávy i bez povolení operátorů. Funkce by měla být dostupná plošně mezi zařízeními, které si funkci nastaví.[11]

GSMA RCS akreditace[editovat | editovat zdroj]

GSMA zahájilo akreditační proces RCS Interop and Testing (IOT) s cílem zlepšit kvalitu testování, zvýšit transparentnost, dosáhnout vyššího nasazení, snížit složitost a zrychlit čas uvedení na trh (time-to-market, TTM) služeb joyn. Firmy musí podstoupit proces IOT, aby mohly GSMA požádat o licenci k užívání ochranné známky služby joyn.

"Akreditováno pro RCS" znamená, že zařízení, klient nebo síť prošly sérií (150 až 300) testů ve stanovených podmínkách, získané výsledky byly analyzovány týmem GSMA RCS IOT a všechny zjištěné IOT problémy byly odstraněny.[12]

Kritika[editovat | editovat zdroj]

RCS neumožňuje koncové šifrování.[13]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rich Communication Services na anglické Wikipedii.

  1. Ericsson's press release
  2. a b Joyn, un servicio de mensajería instantánea limitado a las operadoras móviles – RTVE.es
  3. PAKALSKI, Ingo. Netzbetreiber starten neuen Handydienst [online]. Golem.de [cit. 2012-01-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. RCS Specifications [online]. GSMA [cit. 2012-10-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-09-23. (anglicky) 
  5. Rich Communications – past, present & future [online]. GSMA [cit. 2012-10-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-05-23. (anglicky) 
  6. a b Mobile Operators Show Increased Momentum In Rich Communications [online]. PR Newswire [cit. 2012-02-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Vodafone Joyn: versión Beta. www.vodafone.es [online]. [cit. 2013-03-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-04-01. 
  8. MOVISTAR LANZA JOYN, EL NUEVO SERVICIO DE COMUNICACIONES ENRIQUECIDAS DE MENSAJERÍA Y VÍDEO [online]. Telefonica [cit. 2012-06-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Deutschland-Premiere: Vodafone startet joyn [online]. Vodafone Deutschland [cit. 2012-08-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. Deutsche Telekom launches joyn communication service [online]. Deutsche Telekom [cit. 2012-08-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. DOTEKOMÁNIE.CZ. Obejděte operátory, aktivujte si RCS už dnes. Dotekomanie.cz [online]. 2019-10-27 [cit. 2019-10-27]. Dostupné online. 
  12. GSMA RCS Interop and Testing [online]. GSMA [cit. 2012-10-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-10-12. (anglicky) 
  13. https://indianexpress.com/article/technology/social/google-new-chat-service-wont-be-secure-like-imessage-and-whatsapp-amnesty-international-5147050/ - Google’s new chat service won’t be secure like iMessage and WhatsApp: Amnesty International

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]