Resort sv. František

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Celý komplex pod Malým Šišákem: Erlebachova bouda, penziony David a Martin a vila Tereza, zotavovna Malý Šišák a Josefova bouda

Resort sv. František je skupinou horských bud, která se nachází pod horou Malý Šišák v hlavním hřebeni Krkonoš. Tvoří ho pět budov Erlebachova bouda, Josefova bouda, penziony Martin a David, a vila Tereza. Náleží k základní sídelní jednotce Špindlerovka v obci Špindlerův Mlýn.

Jednotlivé budovy[editovat | editovat zdroj]

Resort tvoří pět budov a kaplička:

Historie[editovat | editovat zdroj]

Resort založili manželé Martina a Jiří Tomáškovi, kteří si nejprve v roce 1998 pronajali Erlebachovu boudu a poté ji odkoupili, načež ji spojili s Josefovou boudou a dalšími budovami do komplexu pod jedním vedením. Následoval rychlý rozvoj, přičemž je viditelná snaha o aspoň symbolické navrácení hospodářských zvířat, o rozšíření duchovní stránky rekreace a o estetické úpravy hotelového komplexu.

V letech 2009 a 2010 byla opravena a zmodernizována Josefova bouda, dílčí a stále razantnější úpravy hlavní budovy přešly v důkladnou přestavbu Erlebachovy boudy v roce 2011, v letech 20132014 byla dostavěna veranda směrem k silnici (napodobující styl tradičních krkonošských staveb) a nakonec je plánována dostavba prostor pro wellness směrem proti svahu.

Pro katolicky orientované návštěvníky zde byla roku 2007 vystavěna a vysvěcena kamenná Kaplička sv. Františka z Assisi. Kaplička byla medializována např. v Českém rozhlase.

Webkamery[editovat | editovat zdroj]

Pro příznivce moderních technologií byla na střechu domu po rekonstrukci umístěna otočná webkamera společnosti COMAnet, poskytující celodenní streamové video. Na přilehlé Josefově boudě je umístěna pevná webkamera, která naopak nabízí pevný pohled na samotnou Erlebachovu boudu, a to v HD kvalitě.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]