ResEdit

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
ResEdit
VývojářApple
Typ softwaruprogramátorský nástroj
Webdeveloper.apple.com/documentation/macos8/DevTools/ResEditReference/reseditreference.html
Některá data mohou pocházet z datové položky.

ResEdit je freewarový program vydaný firmou Apple. Běží na operačních systémech počítačů Macintosh nižších než Mac OS X (MacOS Classic). Umožňuje prohlížet a měnit tzv. „resourcy“ - (zdroje) aplikací. Pomocí ResEditu lze též modifikovat zdroje již existující aplikace. Dá se tedy využít například pro překládání aplikací do různých jazyků, úpravu vzhledu, zvuků apod. Je nezbytný pro většinu způsobů programování aplikací pro MacOS Classic (vytváření databází ve formátu .rsrc, do něhož spadají například obrázky, zvuky, písma či jiné zdroje pro aplikaci).

Na principu ResEditu se začaly vytvářet další podobně fungující programy, například Super ResEdit, Resorcerer apod.

Používanost systémů MacOS Classic (tzn. až po MacOS 9.2), na kterých ResEdit funguje, je dnes již velmi nízká. ResEdit je tak již minulostí v počítačovém programování a modifikaci aplikací. Nástupce klasických systémů MacOS - Mac OS X - již systém s "resourcy" aplikací nevyužívá a ResEdit pro Mac OS X systém nebyl tím pádem nikdy vydán.

Poslední oficiální verze ResEdit je 2.1.3, vydaná v srpnu 1994. Existují neoficiální hacky vydané jako ResEdit 2.1.4 a novější, které přidávají funkce, jako je dekompilátor a možnost upravovat datové větve, ale ty nejsou podporovány společností Apple.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Software Reviews : Political Campaign Software for Micros Reviewed by J. Theodore Anagnoson, California State University, Los Angeles Publisher: Below, Tobe and Associates, Inc., Culver City (Los Angeles), CA and Falls Church, VA Year of Publication: Latest version is 1986 (Version reviewed is 1984) Materials: Program disk, data disk (requires dBASE II, III or III+ to run). Price: $1,000.00 Machine Specificity: IBM PC and compatibles. a CP/M version is available (ask publisher for details) System Requirements: Requires 192K RAM (dBASE II and dBASE III versions) or 384K (dBASE III+ version) and two double sided drives, a parallel printer port, printer (dBASE II version will not start up without printer turned on), modem (optional). Ms- or PC-DOS 1.1 or higher, dBASE II, v. 2.4 or dBASE III or III+ required. WORDSTARlMAIL- MERGE or a word processing program with a mail merge function required to print form letters. Files larger than 500 to 1,000 cases are much more effectively handled with a hard disk, larger system memory and a printer-spooler. Will run on a local area network with dBASE III+ if one is available. Operator Requirements: Requires a person who is familiar with MS- or PC-DOS and microcomputers generally. Below-Tobe state that the best operator is a person "who wants to get a particular job done and is incidentally using a computer to do it." Some knowledge of your word processor and its mail merge function is required to produce form letters. Effectiveness: Excellent User-Friendliness: Good Documentation: Good to excellent. Social Science Microcomputer Review. 1986-12, roč. 4, čís. 4, s. 520–522. Dostupné online [cit. 2022-04-04]. ISSN 0885-0011. DOI 10.1177/089443938600400414. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]