Repertoárové divadlo San Jose

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
San Jose Rep
Divadelní centrum Susan a Phila Hammerových
Divadelní centrum Susan a Phila Hammerových
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
MístoSan Jose
Typ divadlaoblastní divadlo
Zaměřeníčinohra, muzikál
Vznik1980
ScényDivadelní centrum Susan a Phila Hammerových
Budova
Stylmoderní architektura
Otevření1980 (divadlo)
1997 (budova)
Další informace
Repertoárové divadlo San Jose (Svět)
Repertoárové divadlo San Jose, Svět
Adresa101 Paseo de San Antonio
San Jose, Kalifornie
USA
Oficiální webOficiální web
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Repertoárové divadlo San Jose (anglicky San Jose Repertory Theatre, též San Jose Rep) byla první trvale sídlící profesionální divadelní společnost v San Jose v Kalifornii . Divadlo bylo založeno v roce 1980 Jamesem P. Reberem. V roce 2008, po zániku American Musical Theatre of San Jose, se San Jose Rep stalo největší neziskovou profesionální divadelní společností v jižní části Sanfranciského zálivu, a to s ročním provozním rozpočtem 5 milionů dolarů. V roce 2006 bylo divadlo zachráněno před hrozící platební neschopností (bankrotem) úvěrem od města San Jose ve výši 2 miliónů dolarů[1].

Dne 11. června 2014 San Jose Rep ukončilo svoji činnost a podalo insolvenční návrh podle Hlavy 7 Kalifornského insolvenčního zákona[2].

Historie[editovat | editovat zdroj]

San Jose Rep bylo založeno Jamesem P. Reberem v roce 1980, původně jako San Jose Repertory Company.

Bylo to první profesionální divadlo se sídlem v San Jose brzy se stalo nejrychleji rostoucím oblastním divadlem v USA. Zahajovací inscenací první sezony divadla byla hra Soukromé životy od Noëla Cowarda. V roce 1981 byla tato inscenace následována třemi dalšími hrami (včetně jedné hry režírované Tonym Taccone, a to ještě předtím než se stal uměleckým ředitelem divadla Berkeley Rep).

San Jose Rep záhy získalo podporu od městského zastupitelstva. Výbor pro kulturu poskytl divadlu finanční pomoc a zároveň mu pomohl vytvořit jeho první správní radu. Do její čela byl zvolen Dr. Clayton Feldman, po něm vedl radu Phil Hammer. Grant od Nadace Williama a Flory Hewlettových pak poskytl divadlu rozhodující pomoc při najímání nových kvalifikovaných pracovníků.

V roce 1987 se uměleckým ředitelem divadla stal Timothy Near.

V roce 1997 se divadlo přestěhovalo z Montgomeryho divadla do nové budovy v centru San Jose. Budova byla postavena specificky pro potřeby San Jose Rep. Divadlo tak už nebylo omezeno ani nedostatkem prostoru a ani se už nemuselo dělit o své prostory s dalšími organizacemi. Díky tomu teď divadlo mohlo nabídnout širší škálu náročnějších inscenací, a to jak po umělecké, tak i po technické stránce. Od svého přestěhování do nové budovy divadlo uvedlo několik světových a amerických premiér, včetně těch, co byly poprvé uvedeny na západním pobřeží.

Provoz divadla v nové budově byl zahájen hrou afroamerického dramatika Keitha Glovera. Bylo to premiérové představení na západním pobřeží USA.

V roce 2009 se uměleckým ředitelem divadla stal Rick Lombardo. V této době již San Jose Rep bojovalo s finančními problémy, a tak se v červnu 2014 správní rada divadla rozhodla provoz San Jose Rep ukončit.

Budova[editovat | editovat zdroj]

Divadlo sehrálo všechna svá představení v auditoriu Sobrato, které se nachází v Divadelním centru Susan a Phila Hammerových. Centrum bylo pojmenováno podle bývalé starostky San Jose, Susan Hammerové, a jejího manžela Phila Hammera, kteří sehráli významnou roli při budování divadla.

Celková kapacita divadla je 584 míst k sezení.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku San Jose Repertory Theatre na anglické Wikipedii.

  1. SJ Council Approves $2 Million Bailout For Theater Company | www.ktvu.com. web.archive.org [online]. 2014-10-06 [cit. 2019-07-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  2. The Mercury News [online]. 2014-06-11 [cit. 2019-07-12]. Dostupné online. (anglicky)