Repešský potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Repešský potok
Repešský potok před soutokem s Hloučelou
Repešský potok před soutokem s Hloučelou
Základní informace
Délka toku7,325 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Olomoucký kraj, Jihomoravský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Morava, Valová, Hloučela
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Repešský potok je vodní tok, který pramení na Drahanské vrchovině a vtéká do říčky Hloučely.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramen se nachází jižně od vesnice Repechy, kde ihned po pramenné části následuje rybník, poté teče severovýchodně do vesnice a cestou napájí další rybníček. V Repechách sbírá vodu z údolí, ve kterém se nachází vesnička, a na jejím konci vtéká do vojenského újezdu Březina. Tady kopíruje trasu cyklostezky č. 5, která tady vede souběžně s cyklistickou trasou Greenway Krakov-Morava-Vídeň, a společně jdou východním směrem skrze Repešský žleb. Do něj ústí další údolí, například zleva Kořelínské s bezejmennými toky, zprava pak Bousínský žleb s Bousínským potokem. Těsně před ústím do Hloučely [1]obtéká z jihu strmý hřbet, na kterém se nacházelo osídlení již v neolitu.[2] Ve středověku bylo na vrcholu hřbetu, který je formován ze severu Hloučelou a z jihu právě Repešským potokem,[2] postaveno opevnění známé jako Ježův hrad. Z něj se dochovaly již jen příkopy a náznaky zdí, z osídlení Městisko situované více severněji za říčkou Hloučelou, které bylo spjato s existencí hradu, jsou patrné pouze terénní nerovnosti.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Panorama[editovat | editovat zdroj]

Panorama Repeškého žlebu, kterým potok teče
Panorama Repeškého žlebu, kterým potok teče

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NÁGLOVÁ, Klára. Analýza jakosti vody v nádrži Plumlov. , 2016 [cit. 2017-04-18]. Diplomová práce. Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta. Vedoucí práce Ing. Petra Oppeltová, Ph.D.. Dostupné online.
  2. a b KOVÁŘ, Josef Jan. Předhradí moravských hradů ve 14. století na příkladu hradu Lelekovice. Brno, 2007 [cit. 2017-04-18]. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta. Vedoucí práce Zdeněk Měřínský. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]