Repase

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Repasování)

Repase je rozebrání nějakého zařízení, stroje a podobně, jeho prohlídka a renovace a opětovné sestavení do provozuschopného stavu. Repase se mnohdy provádí například v rámci ukončení zkušebního provozu anebo u zařízení, které fyzicky nebo morálně dožívá (často ji lze ztotožnit s generální opravou či rekonstrukcí). V rámci repase mohou být některé součásti nahrazeny novými, popřípadě očištěny, prohlédnuty, opraveny, zbroušeny, natřeny či jinak ošetřeny. Pro některé rutinní typy repasí existují i speciální repasní sady nářadí a náhradních dílů.

Repasovaná zařízení a objekty bývají často levnější než nové, mnohdy se repase provádějí také kvůli uchování historické hodnoty a funkčnosti dožívajícího zařízení či objektu, popřípadě zároveň k jejich modernizaci.

Původ repasovaných výrobků[editovat | editovat zdroj]

Každý vyrobený produkt, zařízení nebo mechanický systém může být repasovaný. Repasované zboží pochází buď z odpadu anebo z tržního cyklu. Výrobky, které spadají do kategorie odpadu, jsou produkty, které už nadále nejsou užitečné. Patří k nim auta, která byla poničena při autonehodě a jsou poslána do demoličního zařízení, nebo nefunkční ledničky, které jsou prodány třetí straně na využití odpadu. Výrobky z druhé kategorie, tržního cyklu, jsou produkty, které jsou stále užitečné, ale jejich majitelé už je nadále nepotřebují.[1] Například výpočetní technika je po repasování plně funkční a stále dostatečně výkonná. Pochází obvykle z větších firem, které mají stroje na leasing a pravidelně obměňují starší techniku za novější.

Specifika repasované techniky[editovat | editovat zdroj]

Ve Velké Británii má repasování dlouhou tradici v několika průmyslových sektorech. Ve většině případů produkují odolné (většinou kovové) výrobky. Vlastnosti tohoto materiálu umožňují repasování výrobků do stavu, kdy jsou jako nové. Repasované výrobky bývají často levnější než nové a v mnoha případech také kvalitnější než nízkonákladové zboží, a to díky původnímu zaměření na firemní sektor, kde jsou kladeny vysoké požadavky na kvalitu a celodenní provoz bez výpadků. Repasované jednotky jsou považovány za ekonomičtější a šetrnější k životnímu prostředí než nové výrobky.[2] Repasování šetří desítky milionů tun produkovaného materiálu na celém světě.[3]

Jaké produkty se repasují[editovat | editovat zdroj]

Nejčastěji se repasují počítače, notebooky, tiskárny, ale i lanovky a výtahy, případně se tento pojem používá u opravy oken, dveří, krbů či schodišť.

Repasují se také motory. Repasovaný motor poskytne generátoru druhý život a umožní mu, aby i nadále vytvářel příjem. I tady se uvádí jako jedna z výhod levnější cena, repasovaný motor může stát až o polovinu méně než nový.[4] Repasovat se mohou také baterie. Repasované zboží se otestuje, vyčistí, případně naformátuje a následně dodává na trh s vlastními službami, servisem a garancemi.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://jmes.ump.edu.my/images/Volume_4/13_Andrew-Munot%20and%20%20Ibrahim.pdf
  2. Archivovaná kopie. www.apra-europe.org [online]. [cit. 2016-10-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-10-25. 
  3. Archivovaná kopie. www.remanufacturing.org.uk [online]. [cit. 2016-10-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-10-25. 
  4. http://www.forconstructionpros.com/article/12189610/4-reasons-why-rental-fleet-owners-should-take-advantage-of-engine-remanufacturing

Související články[editovat | editovat zdroj]