Renaud-Philippe de Custine

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Renaud-Philippe de Custine
Narození22. ledna 1768
Paříž
Úmrtí4. ledna 1794 (ve věku 25 let)
Paříž
Příčina úmrtípoprava stětím
Povolánídiplomat a voják
ChoťDelphine de Sabran Custine
DětiAstolphe de Custine
RodičeAdam-Philippe de Custine
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Renaud-Philippe de Custine či Armand Louis Philippe François de Custine nebo François de Custine, též Armand de Custine (22. ledna 1768 v Paříži4. ledna 1794 tamtéž) byl francouzský aristokrat a diplomat, gilotinovaný během Hrůzovlády stejně jako jeho otec Adam-Philippe de Custine o několik měsíců předem.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

François de Custine byl synem Adama Philippa, hraběte de Custine, francouzského aristokrata a generála revoluce, a Adélaïde Louise Céleste Gagnat de Longny (1749–1771). Navštívil severní Německo, studoval vojenské umění v Prusku. Jeho tchyně, Comtesse de Sabran, byla přítelkyní Jindřicha Pruského.

V červnu 1792 se vrátil do Paříže na svůj post v armádě, ale službu musel v lednu 1793 ze zdravotních důvodů opustit. Poté se zkompromitoval obranou svého otce Adama Philippa, který byl obžalován 29. července 1793, stíhaný pomstychtivostí Françoise-Nicolase Vincenta, generálního tajemníka Úřadu války. Adam Philippe de Custine byl popraven dne 28. srpna 1793.

Vincent 22. listopadu 1793 udal i jeho syna prokurátorovi Fouquier-Tinvilleovi. Ve své obžalobě ho Fouquier-Tinville obvinil z toho, že v Berlíně konspiroval se svým otcem a generálem Dumouriezem konspiroval proti Francii. Proti těmto nařčením se bránil odkazem na své depeše zaslané z Berlína, které však zkreslil a zfalšoval René-François Dumas, předseda revolučního tribunálu. Dne 2. ledna 1794 byl vyslechnut, 3. ledna odsouzen a 4. ledna popraven.

Dne 31. července 1787 se oženil s Louisou Delphine Éléonore Mélanie de Sabran, dcerou Françoise Éléonore Dejean de Manville, hraběnkou ze Sabran, se kterou měl dvě děti:

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Albert Sorel, La mission de Custine à Brunswick en 1792, d'après des documents inédits, Revue historique, sv. 1,‎ 1876, s. 154-183

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Armand Louis Philippe François de Custine na francouzské Wikipedii.