Rei Kawakubová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rei Kawakubová
Narození11. října 1942 (81 let)
Tokio
Alma materUniverzita Keió
Povoláníobchodnice, personal stylist a designérka
Oceněníčestný královský průmyslový designér (2001)
důstojník Národního řádu za zásluhy
rytíř Řádu umění a literatury
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rei Kawakubová (nepřechýleně Rei Kawakubo, japonsky:川久保 玲; * 11. října 1942, Tokio) je japonská módní návrhářkadesignérka, zakladatelka značky Comme des Garçons.[1]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Není vystudovanou designérkou, ale studovala výtvarné umění a literaturu na prestižní univerzitě Keio v Tokiu. Po ukončení studia pracovala v textilní společnosti a v roce 1967 začala působit jako návrhářka na volné noze.

V roce 1969 v Tokiu založila svou vlastní společnost Comme des Garçons Co. Ltd[2] a následně v roce 1975 otevřela svůj první butik v Tokiu. Začínala s dámským oblečením a v roce 1978 přidala i pánskou kolekci. O tři roky později začala každou sezónu prezentovat své kolekce v Paříži, kde si otevřela butik v roce 1982.

Comme des Garçons[editovat | editovat zdroj]

Oděvní společnost Comme des Garçons se specializuje na antimódní, strohé, někdy dekonstruované kusy. Během 80. let byly její modely vyhotoveny v černé, tmavě šedé nebo bílé barvě. Látky byly často obtažené na těle s roztřepenými nedokončenými okraji, spolu s dírkami a asymetrickými tvary. Od konce osmdesátých let se její paleta poměrně rozšířila.

Jiné aktivity[editovat | editovat zdroj]

Rei má ráda vklad v různých aspektech své práce, nevěnuje se pouze oblečení a doplňkům. Silně se zabývá grafickým designem, reklamou a interiéry obchodů, tvrdíc, že všechny tyto složky jsou součástí jedné vize a jsou neoddělitelně propojeny. Její obchod v Tokijské čtvrti Aojama je známý svými prosklenými fasádami s modrými tečkami.

Začátkem 90. let vydávala vlastní dvakrát ročně vycházející magazín Six (číslo šest reprezentuje šestý smysl). Obsahoval jen málo textu a sestával hlavně z fotografií a obrázků, které považovala za inspirativní. V roce 1996 byla spolueditorkou umělecké publikace Visionaire.

Kawakubová je členkou Chambre Syndicale du Prêt-à-Porter.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rei Kawakubová na slovenské Wikipedii.

  1. HYZAGI, Jacques. Rei Kawakubo’s radical chic [online]. the Guardian [cit. 2015-12-29]. Dostupné online. 
  2. Rei Kawakubo [online]. Interview Magazine [cit. 2015-12-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]