Regulátor G-proteinové signalizace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Regulátory G proteinové signalizace (RGS) jsou proteinové strukturní domény , které aktivují GTPázu pro alfa podjednotky heterotrimerického G proteinu.

RGS proteiny jsou multifunkční, GTPázu-urychlující  proteiny, které podporují GTP hydrolýzu alfa podjednotkami heterotrimerických G proteinů a tím inaktivují G proteiny a rychlé přepínání signálních drah v receptorech spřažených s G proteinem .[1] Po aktivaci receptoru G proteiny vymění GDP za GTP a  jsou uvolněny z receptoru a disociovány na volné aktivní na GTP navázané alfa podjednotky a beta-gama dimery, přičemž oba aktivují efektory. Reakce je ukončena GTP hydrolýzou alfa podjednotkami, který se pak může opět vázat na beta-gama dimer a na receptor. RGS  výrazně snižují existenci na GTP navázaných alfa podjednotek tím, že stabilizují přechodný stav G proteinu. Receptory stimuluje  navázání GTP , RGS naopak podporuje hydrolýzu GTP.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Regulator of G protein signaling na anglické Wikipedii.

  1. De Vries L, Farquhar MG, Zheng B, Fischer T, Elenko E. The regulator of G protein signaling family. Annu. Rev. Pharmacol. Toxicol.. 2000, s. 235–271. DOI 10.1146/annurev.pharmtox.40.1.235. PMID 10836135. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]